пʼятниця, 09 квітня 2010 05:23

Конституційний суд дискредитує себе і всю судову систему

Конституційний суд ухвалив рішення, яке підтверджує законність створення коаліції у Верховній Раді — не лише з фракцій, а й за участю окремих народних депутатів. Про це в середу заявив перший віце-прем"єр Андрій Клюєв.

— Диму без вогню не буває, Партія регіонів мусила мати певність для такої заяви, — каже незалежний політичний експерт 48-річний Олександр Литвиненко. — Тепер знімається питання дострокових виборів, уряд отримує повну легітимність. Зросте темп формування коаліційної більшості за рахунок учорашніх опозиціонерів — і тих, хто вже морально до цього дозрів, і тих, кого вдасться вмовити. Це трохи нагадує 2002 рік, коли відразу після виборів за змішаною системою фракція "Наша Україна" буквально на очах розрослася за рахунок депутатів-мажоритарників, а потім "схудла" до розміру партійного списку, бо на когось натиснули, іншого зманили.

Рішення Конституційного суду ламає принцип формування законодавчої влади, бо порушуються основи закону про вибори і засади створення коаліційної більшості. Це може мати непередбачувані правові наслідки. Скажімо, маючи конституційну легітимність, більшість спробує повернути президентові ту частину повноважень, які мав Леонід Кучма до реформи 2004 року. Якщо ж кількість депутатів зросте до 300 і більше, можна очікувати змін основних положень Конституції, як-от щодо державності української мови чи позаблокового статусу країни.

Цим Конституційний суд, який уже ухвалював протилежне рішення за подібної ситуації, дискредитує судову систему. Бо висновки з фундаментальних питань державності мали би бути раз і назавжди, а не залежати від політичної кон"юнктури.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд дискредитує себе і всю судову систему». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути