вівторок, 21 лютого 2012 07:15

"Кому продати ділянку — вирішуватимуть банківські службовці"

Автор: фото з сайта www.lawfirmsofiya.kiev.ua
  Олександр Поліводський: ”Щоб нівелювати можливості чиновників, краще взагалі не створювати земельний банк”
Олександр Поліводський: ”Щоб нівелювати можливості чиновників, краще взагалі не створювати земельний банк”

Проголосований у першому читанні проект закону "Про ринок земель" відкладати до наступних виборів недоцільно. Так вважає юрист Української аграрної конфедерації Олександр Поліводський, 38 років:

— Народні депутати повинні ухвалювати документи незалежно від того, хто може завтра прийти до влади. Наступного року набувають чинності ще два важливі закони — "Про державний земельний кадастр" та "Про реєстрацію прав на нерухоме майно". Останній регулюватиме і питання прав власності на землю. Тому закон "Про ринок земель" потрібно приймати цього року.

Що варто змінити у законопроекті?

— Прибрати положення, що не відповідають меті документа. Наприклад, законопроект декларує захист прав споживачів. Друге, автори законопроекту пропонують норми, що ставлять під сумнів чинність укладених договорів оренди землі. Це порушує принципи стабільності земельного законодавства. Насамперед правової визначеності та поваги до договору як інструменту економічної системи.

Законопроект критикують за наділення чиновників надмірними повноваженнями. Яка ваша думка?

— Така загроза є. Операції пропонують здійснювати через Державний земельний банку і Фонд державних земель. Перший мав би отримати у своє розпорядження всі землі, власником яких є держава. Кому і що продати — вирішуватимуть службовці. Банк зможе розпоряджатися ділянками не за конкурсною процедурою.

Державному земельному банку пропонують надати право кредитувати  сільгоспвиробників. Досвід колишнього банку "Україна" та інших державних фінустанов показує, що державні кошти можуть використовуватися неефективно або через корупційні схеми. Щоб нівелювати можливості чиновників, краще взагалі не створювати земельний банк. Функцію розпоряджатися землями державної власності залишити в руках органів влади.

Порядок оцінки землі, за законопроектом, має розробити Кабмін. Навіщо тоді цей закон?

— Це теж недолік законопроекту. Добрий закон має залишати якомога менше простору для підзаконних нормативних актів. Інакше урядовці отримають можливість придумувати нові обмеження. Якщо всі принципові й важливі питання мають розробляти на нижчому рівні, то в чому тоді функції Верховної Ради?

Як державна земля переходитиме у приватні руки?

— Селяни можуть викуповувати її за власні або позичені кошти. Взяти їх можна у будь-якого банку, що візьме землю в заставу.

Зараз ви читаєте новину «"Кому продати ділянку — вирішуватимуть банківські службовці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути