пʼятниця, 05 жовтня 2012 07:00

"Компроміс — найгірше, що може статися з реформами"

Автор: фото: REUTERS
  Михаїл Саакашвілі та його дружина Сандра Рулофс під час виступу грузинської фігуристки на чемпіонаті Європи в Таллінні. 2010 рік
Михаїл Саакашвілі та його дружина Сандра Рулофс під час виступу грузинської фігуристки на чемпіонаті Європи в Таллінні. 2010 рік

Михаїл Саакашвілі, 44 роки. Президент Грузії від 25 січня 2004-го. До влади прийшов  після трояндової революції, яка змістила його попередника Едуарда Шеварднадзе. 2008 року обраний главою держави вдруге. Термін президентства закінчується в жовтні 2013-го.

У 2004-2009 роках провів масштабну приватизацію об'єктів державної власності та реформу системи держуправління. Зменшив кількість міністерств із 18 до 13, відомств — із 52 до 34. У решті установ скоротили персонал до 50%. Розформував попередній склад поліції. Новий набрав на основі жорсткого конкурсу. Чисельність правоохоронців скоротили з 63 тис. осіб до 27 тис. Розпочав боротьбу з організованою злочинністю. Заарештували близько 200 злодіїв у законі. Решта втекли в Росію та Україну.

Провів пенсійну реформу, а також освітню, змусивши грузинів вивчати англійську. Створив низку домів юстиції, де за кілька хвилини можна оформити будь-яку документацію. Будує нові дороги, залучає інвесторів у туристичну індустрію. Зводить два нові міста — Анаклію та Лазіку, що мають стати діловими та туристичними центрами.

2012-го переніс парламент та уряд до Кутаїсі — середньовічної столиці країни.

— Різниця реформ у Грузії та в Україні в тому, що ми не припускалися компромісів, — каже Михаїл Саакашвілі. — Компроміс — найгірше, що може статися з реформами.

Одружений із нідерландкою Сандрою Рулофс, 43 роки. Вона — правник. Від 2008 року — громадянка Грузії. Мають двох синів — 16-річного Едуарда та Ніколоза, 6 років. Хрещеним батьком останнього є Віктор Ющенко.

Зараз ви читаєте новину «"Компроміс — найгірше, що може статися з реформами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути