пʼятниця, 28 грудня 2012 00:30

Кличко або Яценюк однозначно переможуть Януковича

— Не вірю в об'єднання опозиції та єдиного опозиційного кандидата перед першим туром президентських виборів, — коментує результати опитування політтехнолог Сергій Гайдай, 47 років. — Об'єднатися можна, якщо є ідеї. У всіх, окрім "Свободи", їх немає. Це — лідерські політичні сили з великими особистими амбіціями перших осіб.

Імовірність того, що теперішній президент виграє вибори в першому турі — нульова. Це неможливо в принципі, — продовжує Гайдай. — А от хто вийде до другого туру, той і об'єднає весь опозиційний електорат. Тому і Яценюк, і Кличко намагатимуться потрапити в другий тур, щоб там протистояти Януковичу.

Шанси Віталія Кличка зростуть через особисту привабливість, чарівність. Коли спілкуєшся з людиною, одразу відчуваєш — чи цікавий ти їй, чи приємно їй з тобою, чи вона по-доброму ставиться до тебе. Цьому не можна навчитися, це в природі людини. Яценюк — розумний, сучасний, європейський, успішний, інтелектуальний, але чарівності йому бракує. Тому він має електоральну стелю, яку важко буде перетнути. Кличко здається менш розумним, менш досвідченим, меншим фахівцем тощо, але харизма це покриває. До того ж за Віталія можуть голосувати і Схід, і Південь, і мегаполіси. Він — позитивна фігура, яка не встигла наробити помилок.

Антирейтинг влади зашкалює, і уособленням її є президент. Тож Кличко або Яценюк у другому турі однозначно переможуть Януковича.

Росте популярність Олега Тягнибока. Але, як і у Януковича, у лідера "Свободи" дуже серйозний антирейтинг. Українці не готові віддати йому всю повноту влади. Якщо Тягнибок вийде в другий тур з Януковичем, це шанс для влади перемогти — за діючого президента можуть проголосувати ті, хто боїться націоналізму. Очевидно, "регіонали" на це розраховують.

Деколи кажуть, що Янукович готовий на все, щоб залишитись президентом. Тоді треба провести реальні реформи. Посадити відсотків 50 чиновників усіх рівнів. І випустити опозиціонерів, покаравши тих, хто їх переслідував. Розпустити Партію регіонів, створити нову демократичну партію, що формувалася б відкрито і знизу. Підготувати принципово інший Податковий кодекс, розігнати більшість податківців. Віддати "Межигір'я". Ось це — ціна, яку треба заплатити, щоб претендувати на перемогу 2015 року. Вона не така висока. Все це можливо зробити, але президент не погоджується. Отже, він не готовий перемагати вдруге.

Янукович може не віддати влади або сфальсифікувати вибори. Для нього ж це буде гірше, бо може скінчити як Каддафі. Тому 2015 року Віктору Федоровичу ліпше просто програти.

Зараз ви читаєте новину «Кличко або Яценюк однозначно переможуть Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути