Ексклюзиви
пʼятниця, 02 серпня 2013 05:00

"Київрада легітимна, доки не обрано нову"

 

Криза столичної влади триває — опозиційно налаштовані депутати заявляють, що заблокують будь-які спроби провести сесію Київради. Профспілки погрожують їм масовими протестами вчителів, медиків та соцпрацівників.

За словами представників опозиції, головна причина блокування роботи міськради — закінчення її повноважень 2 червня цього року. Однак постає логічне запитання — хто керуватиме столицею, доки не обраний новий склад Київради? Хто ухвалить рішення про виділення коштів на підготовку до опалювального сезону, надбавки працівникам бюджетної сфери, на будівництво розв'язок та станцій метро? Зрозуміло, що місто не може так довго залишатися без органу місцевого самоврядування. Адже поки що Верховна Рада навіть не призначила дату виборів.

Щоб знайти відповіді на ці запитання, ми звернулися до голови Київської територіальної виборчої комісії Віктора Матковського.

Хто відповідно до законів України має право виконувати функції міськради в ситуації з невизначеністю дати виборів у столиці?

— Перш за все, хочу наголосити, що згідно з законами України "Про статус депутатів місцевих рад" та "Про місцеве самоврядування" повноваження депутатів Київради попереднього скликання закінчуються після оголошення результатів наступних виборів. А повноваження самої ради як колективного органу місцевого самоврядування — у день відкриття першої сесії місцевої ради нового скликання. Тобто ця Київрада легітимна, доки не обрано нову.

Чому опозиція говорить про протилежне?

— Я можу коментувати лише законодавство, а не дії та заяви представників політичних сил. Та кожен управлінець, чиновник, політик чи державний діяч повинні розуміти — вирішення питань життєдіяльності Києва, що перебувають у компетенції органів місцевого самоврядування, потребує стабільної та безперервної роботи міської влади, її конструктивної співпраці з усіма органами й посадовими особами законодавчої та виконавчої влади України на засадах чинного законодавства. Тому Конституцією України гарантується безперервність і наступність державної влади та місцевого самоврядування.

Депутат від ВО "Свобода" Андрій Іллєнко заявив, що немає необхідності в рішеннях Київради для розподілення коштів на соціальні виплати. За словами опозиціонера, вони йдуть по лінії бюджетного комітету Верховної Ради, що передав ці гроші Міністерству регіонального розвитку та будівництва — розпорядникові фінансів. Наскільки це відповідає дійсності?

— Абсурд. Кошти столичної громади з міського бюджету має право розподіляти лише Київрада, обрана киянами. Інакше втрачається сам сенс існування органу місцевого самоврядування — органу волевиявлення та контролю громадськості. Кожен, хто використає кошти громади без рішення Київради, нестиме персональну кримінальну відповідальність.

На зустрічі з головою Київської міськдержадміністрації Олександром Поповим народні депутати від "Батьківщини" та "Свободи" закликали його звернутися до президента, голови Верховної Ради та керівника парламентської фракції Партії регіонів для скликання позачергової сесії парламенту та призначення виборів у Києві. Наскільки це перспективно?

— На мою думку, дивно, що депутати Верховної Ради, яка має призначити вибори, вимагають якихось дій від голови Київської міськдержадміністрації. Це не в його компетенції.

Підкреслюю, законодавче забезпечення роботи органів місцевого самоврядування, призначення чергових та позачергових виборів органів і посадових осіб місцевого самоврядування — це справа Верховної Ради України.

Зараз ви читаєте новину «"Київрада легітимна, доки не обрано нову"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути