середа, 23 квітня 2014 05:15

Китай вичікує, доки Захід ослабить Росію

Німеччина закликала Китай сприяти врегулюванню кризи навколо України. З такою пропозицією звернувся до Піднебесної німецький міністр економіки Зігмар Габріель. Він просить Пекін скористатися своїми зв'язками з Москвою.

– Для Німеччини питання російської агресії на території України є дуже актуальним, – каже політолог Володимир Горбач, 44 роки. – Позиція Китаю у цьому плані є важливою з огляду на те, що він – член Радбезу ООН. Крім того, Німеччина є величезним економічним партнером Китаю. Саме туди китайці продають значну частку своїх товарів.

Німці прекрасно розуміють претензії Китаю на Далекий Схід Росії. Знаємо, що канцлер Анґела Меркель подарувала китайському лідеру Сі Цзіньпіну карту Китаю – історичний документ, китайську реліквію, що зберігалася в Німеччині. На ній частина сучасної Росії належить Піднебесній. Це – нагадування, як колись було. Також – натяк. Не стільки китайцям, як росіянам – що в них можна відібрати частину територій, користуючись принципом "історичної справедливості". Це німці зробили спеціально.

Чинити тиск на Росію Китай може своєю позицією у Радбезі ООН. Раніше він дотримувався такої ж позиції, як і Росія. Так було щодо Лівії і Сирії. В українську кризу Китай вирішив не втручатися. Утримувався на всіх голосуваннях. Це означає, що Пекін вичікує, чим закінчиться протистояння Заходу та Росії, щоб потім скористатися наслідками. Також Китай має власну проблему, яка називається Тайвань. Цей острів функціонує окремо від Піднебесної з 1949 року. Китайці вважають це проявом сепаратизму. Тому в будь-яких міжнародних справах намагаються не підтримувати сепаратизм як такий. Вони не підтримали незалежності Косово. І не могли підтримати незалежність Криму. Бо таким чином визнали б, що Тайвань також має право на суверенітет.

Китай чекає, що Захід ослабить Росію. Тоді Пекін отримає шанс для встановлення контролю над багатствами Далекого Сходу. Але своїми руками вони зараз нічого не робитимуть. Піднебесну не вдалося залучити до економічних санкцій проти Росії. Думаю, він не вводитиме жодних санкцій – намагатиметься виглядати партнером для росіян. Та коли Захід ослабить Кремль, Китай обов'язково скористається цим подарунком долі.

Зараз ви читаєте новину «Китай вичікує, доки Захід ослабить Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути