Ексклюзиви
вівторок, 12 вересня 2017 00:35

Каталонія спробує від'єднатися від Іспанії

6 вересня парламент Каталонії проголосував за проведення референдуму щодо незалежності. Він відбудеться 1 жовтня. Якщо громадяни проголосують "за", автономна область за 48 год. може проголосити відокремлення від Іспанії.

Дискусія в парламенті тривала 12 год. Депутати, які виступали проти, залишили залу перед голосуванням.

Іспанський уряд виступає проти проведення референдуму. Конституційний суд країни призупинив дію закону, прий­нятого парламентом Каталонії. Але тимчасово, доки не винесе рішення за апеляцією центральної влади. Мовляв, конституція Іспанії говорить про неподільність країни.

Тим часом парламент автономії в ніч на 8 вересня схвалив закон "Про юридичний перехід". Документ підтримав 71 депутат, проти були — 10. Ухвалений закон виконуватиме функції тимчасової конституції. Набуде чинності в разі перемоги на референдумі прихильників незалежності.

— Не вперше Каталонія намагається від'єднатися, — каже експерт із питань євроінтеграції 30-річна Мар'яна Кузьо. — 2014-го були спроби провести референдум. Він навіть відбувся, але мав лише консультативне значення (80% висловилися за незалежність. — ГПУ). Влада Іспанії намагається юридичними методами стримати ці пориви. Євросоюз не робить прямих заяв. Це можуть сприйняти як втручання у внутрішні справи.

Утім ще 2014 року були попередження єврокомісарів. Якщо Каталонія вийде з Іспанії, стане окремою країною. Угоди з ЄС не поширюватимуться на її території. І з нею окремо вестимуть переговори про вступ до союзу. Невідомо, скільки це може зайняти часу. Сумніваюся, що каталонці готові до цього. Місцеві політики скоріше намагаються виторгувати для себе більше повноважень у самій Іспанії. Цікаво, як вони протидіятимуть рішенню Конституційного суду.

На щастя, в Євросоюзі не відбувся парад референдумів після рішення Британії (2016 року 51,9% британців проголосували за вихід із ЄС. — ГПУ). Суспільство зрозуміло, це була помилка. Радикальні партії Нідерландів, що виступають за вихід, провалилися на виборах. Думаю, референдум у Каталонії затягуватимуть через Конституційний суд. І зрештою повториться історія 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Каталонія спробує від'єднатися від Іспанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути