четвер, 20 вересня 2012 00:00

Кандидати-мажоритарники тотально підкуповують виборців

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

До виборчого округу №184 на Херсонщині належить Нова Каховка та шість сільських районів. Змагаються 10 кандидатів, шестро з них — від політичних партій. Зареєструвалися екс-губернатор, працюючий пенсіонер, безробітний, нардеп, лікар, кілька бізнесменів і жінка-соціалістка. Тільки п'ятеро живуть на території округу. Ще четверо — у Херсоні. Один — із Києва.

Двоє кандитатів — мільйонери. Це висуванець Партії регіонів 51-річний директор товариства ДК "Сервісбуд" Микола Дмитрук та народний депутат Володимир Стретович, 54 роки. Дмитрук задекларував за минулий рік майже 7,6 мільйона гривень як внески до статутних фондів підприємств. А зарплата в нього була всього 9,6 тисячі — по 824 гривні щомісяця. Це, однак, не завадило йому придбати автомобіль "лексус" вартістю понад мільйон гривень. У Стретовича річний дохід 2,3 мільйона гривень, зате найбільша житлова площа — будинок на 423 квадратні метри.

Нинішній безробітний самовисуванець 38-річний Роман Воличенко торік отримав дохід 168 тисяч гривень, має авто "субару" і яхту. Цікаво, що його передвиборна програма слово в слово збігається з програмою Миколи Дмитрука. Тільки наприкінці стоїть крапка, а не знак оклику.

Взагалі програми кандидатів наповнені обіцянками вирішити регіональні проблеми: забезпечити всі населені пункти питною водою, побудувати колектор і очисні споруди, збудувати басейн, укріпити берег Дніпра, відродити зрошувальну систему, залучити іноземні інвестиції тощо. Здається, що це не вибори законодавчого органу, а кастинг постачальників і завгоспів. Виникає запитання: що такі нардепи робитимуть у парламенті? У кращому разі віддадуть свої картки для голосування "кнопкодавам" і бігатимуть по міністерствах, щоб вибити гроші для свого округу. Працювати над законами, тобто виконувати свої прямі обов'язки, вони, вочевидь, не планують. Лише Стретович обіцяє "внести пропозиції по скороченню примусово-карального апарату з оптимізацією їх функцій — прокуратури, міліції, податківців". А от у програмі 59-річного директора Херсонського інституту Міжрегіональної академії управління персоналом Сергія Діденка є такий пункт: "Корупція буде прирівнена до державної зради".

Усі місцеві газети наповнені передвиборними матеріалами кандидатів. Левова частка з них є прямим доказом підкупу виборців. Претенденти на мандат дарують комп'ютери, велотренажери, відновлюють спортивні майданчики, проводять кінофестивалі й конкурси, роздають продуктові набори. Цілий град подарунків посипався на школи й дитсадки 1 вересня. "Свято знань у місті пройшло під знаком турботи влади і партії влади про підростаюче покоління, — пише газета "Нова Каховка" за 36 число. — І те, що цьогоріч у перші класи в нашому місті пішло вдвічі більше учнів, ніж 2011-го, наочне тому свідчення". Насправді нинішні першокласники народилися 2005 року, коли за президентства Ющенка уряд різко збільшив допомогу за народження дитини. Тому й відбувся демографічний сплеск. Причому тут нинішня влада?

А між тим Партія регіонів уже зазнала перших поразок. На дочасних виборах сільських голів у Чорнянці Каховського району та Одрадокам'янці Бериславського її не врятував навіть потужно задіяний адмінресурс. Виборча кампанія нагадувала Мукачеве-2004. Місцеві можновладці проводили "бесіди" з кандидатами з вимогою знятися з перегонів на користь провладних висуванців. Чиновники переконували бюджетників у необхідності "правильного" вибору і лякали наслідками "неправильного". Але не допомогло. У Чорнянці переміг опозиціонер, а в Одрадокам'янці — самовисуванець.

Зараз ви читаєте новину «Кандидати-мажоритарники тотально підкуповують виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути