середа, 11 січня 2017 00:30

Кандидат у президенти Франції назвала Крим російським

— Не вірю в незаконну анексію: був референдум, жителі Криму хотіли приєднатися до Росії, — каже на радіо 3 січня кандидат у президенти Франції 48-річна Марін Ле Пен.

Того ж дня Служба безпеки України запропонувала Міністерству закордонних справ заборонити їй в'їзд у країну.

Французи обиратимуть президента на 5-річний термін у два тури — 23 квітня і 7 травня. Нинішній глава держави Франсуа Олланд участі у виборах не братиме — через низький рейтинг.

Лідер партії "Національний фронт" Марін Ле Пен має ультраправі політичні переконання. Обіцяє виборцям провести референдум про вихід Франції з Євросоюзу. Також заявляла, що Париж визнає Крим російським, якщо вона стане президентом.

2014 року Ле Пен отримала від Першого чесько-російського банку на проведення виборчої кампанії 9 млн євро кредиту. Наприкінці 2016-го російське агентство зі страхування вкладів подало позов до суду через борг, права на який банк "передав третій особі". Нині Ле Пен не вистачає 6 млн євро для проведення передвиборної кампанії. Шукає грошей, зі­зналася вона в ефірі французького телебачення: "Я звернулася до низки європейських, американських, російських банків".

Головним супротивником Ле Пен на виборах буде колишній прем'єр-міністр Франсуа Фійон. Він — кандидат від Республіканської партії. Виступає за зближення з Росією і скасування санкцій проти неї. Заявляв про відповідальність Києва за розпалювання конфлікту на Донбасі. Фійона називають найбільш вірогідним переможцем президентських виборів, за результатами останніх соціологічних опитувань.

— Перемога Ле Пен означатиме, що популізм у світі набирає обертів. Євросоюз може опинитися на межі розвалу. Однак популісти не затримаються довго у владі. Бо люди починають розуміти, що їх надурили, — каже екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, 60 років. — Нам треба дбати про свої національні інтереси. Бути готовими захищати свою державу й не чекати подарунків долі.

— Україні потрібно буде виходити з нормандського формату (переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі між Києвом, Парижем, Берліном і Москвою. — ГПУ). Якщо Марін Ле Пен стане президентом, Франція буде твердим союзником Росії. Від нас вимагатимуть капітуляції, — каже директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України 63-річний Григорій Перепелиця.

Зараз ви читаєте новину «Кандидат у президенти Франції назвала Крим російським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути