середа, 04 липня 2012 06:15

Камери не вбережуть від фальсифікацій на виборах

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Усі виборчі дільниці на парламентських виборах 28 жовтня будуть обладнані відеокамерами, заявив прем'єр-міністр Микола Азаров. За їх допомогою будь-хто може спостерігати через інтернет за ходом голосування. Дільниць створять 34 тис. На камери мають витратити з держбюджету 993,6 млн грн.

— Таку систему відеоспостереження в березні цього року використали під час президентських виборів у Росії, — говорить директор московського Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень В'ячеслав Ігрунов, 63 роки. — Не можна сказати, що це дало значний ефект. Бо головні махінації відбуваються не під веб-камерами, а під час перевезення бюлетенів із дільничних комісій до окружних та при подачі даних у Центрвиборчком. Наявність відеоспостереження має більше психологічний вплив на недосвідчених членів виборчих комісій — застерагає їх від участі у фальсифікаціях. Але досвідчені на це не звертали уваги, бо давно відпрацювали методи підтасовування результатів голосування. Тож навряд чи є сенс витрачати такі кошти.

Цілком уберегтися від фальсифікацій на виборах до снаги тільки суспільству. Потрібна висока політична культура населення. Коли громада буде зацікавлена в чесних виборах, вона зможе запобігти серйозних порушень. Дрібні будуть завжди. Коли під час президентських виборів у США 2000-го робили ручний перерахунок голосів, то їхня кількість за Джорджа Буша зменшилася, а за Альберта Гора — збільшилася. Це свідчить, що фальшування бувають і в найрозвиненіших демократіях. А в пострадянських країнах вони стали нормою.

Зараз ви читаєте новину «Камери не вбережуть від фальсифікацій на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути