пʼятниця, 09 червня 2017 05:50

До керівництва країною прийшли нові люди

Автор: УНІАН
  Петро Порошенко (праворуч) тримає символічну булаву під час інавгурації 7 червня 2014 року у Верховній Раді
Петро Порошенко (праворуч) тримає символічну булаву під час інавгурації 7 червня 2014 року у Верховній Раді

7 червня 2014 року Петро Порошенко склав присягу президента України. Йдучи на другий термін, Леонід Кучма говорив, що перші п'ять років він учився бути президентом. У Петра Олексійовича часу на навчання не було. Але навіть за ці три роки є що показати.

Безвіз. Армія. Санкції

Безвізовий режим з Євросоюзом — одне з найбільших досягнень Петра Порошенка за три роки. Так вважають опитані аналітичним порталом "Слово і Діло" експерти. Також серед його досягнень на посаді глави держави — продовження санкцій проти Росії, відсутність повномасштабних воєнних дій на сході України та посилення обороно­здатності й реформи ЗСУ.

Адже на початку 2014 року українська армія нагадувала металобрухт. Солдати могли стріляти хіба що з рогаток по горобцях. Спочатку плече армії підставили волонтери. Тепер Збройні сили України входять у десятку найбоєздатніших армій світу.

"Перший успіх — армію та службу безпеки не тільки відновили, а й реформували. Другий безсумнівний успіх — Мінські угоди. Вони можуть комусь не подобатися, але вони дали час для перепочинку. Це дипломатична перемога Порошенка", — впевнений політичний експерт 61-річний Вадим Карасьов.

Експерт ставить у заслугу президентові також пожвавлення національної економіки, низку реформ та успішну децентралізацію: "Є багато незадоволених і багато різних оцінок. Але якщо об'єктивно подивитися, то це головні досягнення".

Саме децентралізація була однією з основних тез президента. Нині створено 415 територіальних громад. А завдяки реформі місцеві бюджети у першому кварталі 2017 року зросли на 14,5 млрд грн, за словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Наприклад, в обласних центрах грошей стільки, що їх не можуть витратити і тому кладуть на депозити.

Збереження санкцій проти Росії — також заслуга Петра Порошенка. Деякі політики й експерти прогнозували їх скасування ще 2016 року, але, попри зусилля численних лобістів у Європі, Росія зазнала поразки.

Продовження санкцій проти агресора вимагає новий президент США Дональд Трамп. Новообраний президент Франції Емануель Макрон публічно, на весь світ, вичитує Путіна за втручання в їхні вибори і наполягає на продовженні санкцій. А в Німеччині політична сила Анґели Меркель отримує перемогу над проросійською партією.

Будь-які переговори європейських лідерів з будь-яким представником Кремля відбуваються лише після консультацій із Петром Порошенком. Український президент став помітною фігурою на політичній карті Європи. І не лише Європи, констатує політолог Володимир Фесенко, 58 років.

— Хоч як це парадоксально, але Порошенко зміг не тільки зберегти, а й, за де­якими напрямками, посилити свій політи­чний вплив у рамках системи влади. І це незважаючи на всі політичні та економічні складнощі. Не можна не згадати й останню подію, найяскравішу й найпомітнішу — надання Україні безвізу, — каже експерт.

Прозорi реформи

Безвіз став локомотивом змін. Його затвердження не раз переносили через політичні скандали. Порошенко особисто кілька разів приїжджав у Верховну Раду, щоб умовити депутатів проголосувати всі необхідні для безвізу закони. Так само втручався, аби було проведено конкурс та сформовано Нацагентство із запобігання корупції. Нарешті всі 144 пункти вимог із боку ЄС виконали.

Саме ці вимоги поклали старт реформам. Ще три роки тому й уявити не можна було електронне декларування статків посадовцями. А створення незалежного органа НАБУ стало жахіттям для корупціонерів. Результатів поки що небагато, але навіть у Румунії відповідному антикорупційному органові знадобилося п'ять років, щоб почати саджати високопосадовців.

Залишилося реформувати судову систему. Лише тоді рибку, як висловився президент, ловитимуть і саджатимуть.

Нищівний удар по корупції також завдало відкриття реєстру нерухомості та створення системи держзакупівель "Прозоро". Попри критику й недоліки вона вже зекономила для держбюджету 24 млрд грн, які раніше осідали в кишенях чиновників-корупціонерів. За кордоном цю систему вважають зразковою. А 2016-го українська "Прозоро" виборола перше місце з 70 учасників у конкурсі відкритості уряду "Опен Говернмент Авардс".

До керівництва країною разом із Петром Порошенком прийшли нові люди.

"Міністри, їхні заступники, глави Укрзалізниці, Укргаздобування, Укрпошти, Нафтогазу і так далі. Професійні менеджери на 180 градусів розвертають цих радянських динозаврів. В уряді за Януковича було всього два міністри з понад 20, які розмовляли англійською. У післяреволюційному було лише два, які нею не говорили", — пише головний редактор журналу "Новое время" 42-річний Віталій Сич.

Серед реформ — очищення банківської сфери й закриття 80 ненадійних банків. Банківська система раніше нагадувала болото, тепер — прозору водойму. Це не подобається тим, хто використовував ці фінустанови як пральну машину для відмивання тіньових грошей. Але закордонні партнери цим рішенням аплодують стоячи.

Серед реформ — нові тарифи на газ, електрику та опалення. Непопулярне, але вкрай потрібне рішення. Саме тут діяли найприбутковіші корупційні схеми. Раніше між народом і владою існував неписаний договір: народ отримує дешеві тарифи й дозволяє владі красти. Це породжувало різницю між вартістю й реально сплаченими коштами за енергоносії. Різниця — це дефіцит Нафтогазу. Тому регулярно цю чорну діру латали за рахунок держбюджету. Тобто за наші з вами кошти. Або за кредити, які також потрібно повертати за рахунок платників податків.

Звісно, олігархи не надто щасливі від таких реформ. Особливо в енергетиці. Ті, хто три роки тому кричав "де реформи?", тепер репетують, що це "антинародні реформи". Щоправда, про народ ці крикуни думають в останню чергу.

Знадобилося три роки, щоб нарешті конфіскувати у бюджет $1,5 млрд, які належали "сім'ї" Януковича. Хто був проти — лише варто глянути на політиків, які всіляко блокували й паплюжили ухвалення закону про спецконфіскацію.

Але навіть ця неймовірна сума — це крихта украденого. Тільки $5,5 млн готівкою вилучили під час наймасштабнішої спецоперації, коли затримали 23 податківців часів Януковича. Тобто тут є робота і для ГПУ, і для НАБУ. Головне, аби не чубилися.

Чого не зроблено

Звичайно, хотілося б набагато більшого. Причому не завтра, а на вчора. Я не кажу, що все зроблено. Корупцію не подолано, війну не закінчено, чиновників часів Януковича не покарано, судову й пенсійну систему не реформовано. Навіть реформована поліція поки що не може похвалитися вагомими здобутками.

Підвищення удвічі мінімальної зарплати — це, звичайно, плюс. Але, аби українці відчули реформи у своїй кишені, потрібно домогтися зростання економіки на рівні 7%, а не 2% на рік. Наприклад, збільшення валового внутрішнього продукту приблизно на 4% могла б дати приватизація землі. Але земельна реформа заблокована мораторієм.

За три роки президентства Порошенка зроблено багато, але рано зупинятися. Навпаки, потрібно прискорюватися. Попри війну з російським агресором.

Зараз ви читаєте новину «До керівництва країною прийшли нові люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути