пʼятниця, 02 липня 2010 02:54

Із п"яти сухотників одужують один-два

Автор: фото з архіву Тетяни Білик
  Тетяна Білик: ”Дорожчими препаратами від туберкульозу лікарні забезпечені лише на 40 відсотків”
Тетяна Білик: ”Дорожчими препаратами від туберкульозу лікарні забезпечені лише на 40 відсотків”

Із наступного року наша країна почне отримувати від Глобального фонду грант у $100 млн на боротьбу з туберкульозом. Отримувачем грошей виступатиме фонд "Розвиток України". Керівник проекту 33-річна Тетяна Білик розповідає, як на ці гроші реформуватимуть систему лікування.

— За перші два роки на 31 мільйон гривень максимально обладнаємо лабораторні мережі, щоб підвищити виявлення хвороби. По-друге, закупимо ліки, щоб побороти мультирезистентний туберкульоз. Цю форму хвороби не можна перемогти простими ліками. Зазвичай хворі півроку лікуються, доки не стане легше, і припиняють вживати ліки. Недуга з часом повертається, і лікувати її доводиться півтора-два роки значно дорожчими препаратами, якими лікарні забезпечені лише на 40 відсотків. Лікування у тубдиспансерах зараз малоефективне, з п"яти сухотників одужує лише один-два, а в Європі — четверо. Завдяки гранту ми хочемо досягти ефективності 80 відсотків. Наприклад, у Польщі три роки тому на туберкульоз хворіли лише 1300 людей. Хоча за 10 років до того захворюваність сягала нашого рівня.

На що ще витрачатимете кошти?

— Відремонтуємо вентиляційні системи в тубдиспансерах. Бо це головний фактор перехресного інфікування. У Донецьку на відкритті туберкульозного відділення із новою системою вентиляції у палатах спеціально підривали димову шашку. Дим витягувався і не потрапляв у коридор. Так само буде з інфекцією. Але перед цим слід запровадити відокремлення хворих на звичайний, хронічний і мультирезистентний туберкульози. Бо зараз усіх кладуть в одну палату, де вільне місце. Також профінансуємо закупівлю ліків хворим на селах, щоб люди не їздили щодня за ними у місто.

Зараз усіх кладуть в одну палату, де є вільне місце

Хто закуповуватиме ліки?

Державні органи участі у закупівлях не братимуть. Ми запропонували таку схему для уникнення корупції. Ліки й обладнання закуповуватиме Міжнародний альянс, який давно працює з Глобальним фондом. Окрім цього, підпишемо тристоронні контракти між нашим фондом, лікарнями і постачальниками.

Чи можна заразитися на туберкульоз у громадських місцях?

— У столиці наш пересувний рентгенівський кабінет-флюоромобіль серед 4460 оглянутих виявив 36 хворих із розпадом легеневої тканини. Найчастіше туберкульоз розносять колишні в"язні. Вони підхоплюють його у слідчих ізоляторах і попри лікування виходять на волю з відкритою формою захворювання. Особливо багато таких недужих у південних областях країни, де є виправні заклади. Ми готуємо закон про примусове ізолювання хворих з відкритою формою туберкульозу, щоб за рішенням суду їх під конвоєм відправляли у лікарню.

Зараз ви читаєте новину «Із п"яти сухотників одужують один-два». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути