Ексклюзиви
середа, 29 вересня 2010 04:12

IT-спеціалісти критикують державну систему документообігу Держспецзв"язку

На очікування і надходження паперових документів середня українська компанія чи держустанова витрачає 30% робочого часу. 20% часу йде на затвердження паперів, а 10% — на передачу їх між підрозділами. Тому Україні необхідно переходити на електронний документообіг, вважає заступник генерального директора інформаційної агенції "Наш Продукт" Олег Руденко.

— Впровадження системи електронного документообігу значно скоротить час, трудові ресурси і навіть витрати на принтер, чорнила й папір. Натомість буде забезпечений чіткий контроль за документообігом, — каже Руденко.

У вересні Державна служба спеціального зв"язку і захисту інформаці і ДП "Українські спеціальні системи" презентували начебто свою систему "Електронна Україна" з використанням Центру сертифікації ключів "Цезаріс" (розробник фірма БКП-Консалтинг, підконтрольна Г. Кравцову). На  впровадження цих систем вже виділено 10 млн грн. Проте більшість ІТ-експертів не схвалюють дії цих установ. Про що вони заявили на круглому столі в ІА "Наш продукт".

Дії Держспецзв"язку та просування ними ЦСК "Цезаріс" загрожує національній безпеці

— Україна вже має декілька систем електронного документообігу. "Цезаріс" хоче монополізувати весь ринок і, таким чином, перехрестити труд десятків спеціалістів. Це все рівно, що замість створення зв"язку між будинками зрівняти їх із землею і побудувати на цьому місці один великий будинок. Інші українські IT-спеціалісти припинять займатися розробками і почнуть читати лекції або поїдуть працювати на західні компанії. І це заради впровадження однієї системи невідомої якості. Її поки що ніхто не бачив. Оцінити як вона працює неможливо, — переконаний Володимир Козак, директор Державного центру випробування засобів технічного захисту інформації. Якщо Україна втратить власні технології, то невдовзі вона копіюватиме іноземні. Не буде кому захищати відкриту інформацію, а також ту, яка містить державну таємницю.

— Держспецзв"язок, з одного боку, є регулювальним органом, із другого — замовником, а з третього — виконавцем. Як іншим розробникам можна конкурувати з таким тріумвіратом? — говорить Андрій Демещік, радник губернатора Одещини з IT-питань. На думку експерта, системи типу "Електронна Україна" та "Цезаріс" мають недоліки. Злодію достатньо буде запустити вірус у комп"ютер, на якому вона встановлена. При виході з цього комп"ютера в інтернет шахрай легко отримає персональний електронний підпис власника комп"ютера.

— Уявіть, який збиток нанесе країні крадіжка секретних ключів електронного підпису президента, прем"єр-міністра або міністра? — додає Демещік.

На думку ІТ-експертів, нинішні дії Держспецзв"язку та просування ними ЦСК "Цезаріс" загрожує національній безпеці країни та монополізації українського ринку.

Зараз ви читаєте новину «IT-спеціалісти критикують державну систему документообігу Держспецзв"язку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути