Ексклюзиви
вівторок, 31 жовтня 2017 05:46

Іспанія скасувала автономію Каталонії

Автор: REUTERS
  У столиці автономії Барселоні щонайменше 300 тисяч людей із прапорами Іспанії та Євросоюзу вимагали єдності країни, 29 жовтня 2017 року
У столиці автономії Барселоні щонайменше 300 тисяч людей із прапорами Іспанії та Євросоюзу вимагали єдності країни, 29 жовтня 2017 року

Парламент Іспанії в п'ятницю, 27 жовтня, застосував 155-ту статтю конституції країни. Нею скасовується автономія Каталонії. Прем'єр-міністр країни Маріано Рахой розпустив парламент регіону та оголосив там пряме урядування. Дострокові вибори призначені на 21 грудня.

За два дні в столиці автономії Барселоні на вулиці вийшли щонайменше 300 тис. людей з прапорами Іспанії та Євросоюзу. Вимагали єдності країни та арешту Карлеса Пучдемона, очільника уряду Каталонії. Організаторів референдуму не переслідуватимуть, заявила головний прокурор Іспанії. Голосування щодо незалежності регіону відбулося 1 жовтня. Тоді 2 з 5 млн каталонців висловилися за відокремлення.

Каталонська національна асамблея закликала державних службовців не виконувати накази іспанського уряду. Пучдемон радить прихильникам незалежності залишатися мирними. Вважає, центральна влада спробує придушити їхній рух.

У Барселоні під час святкового концерту освистали виступ прем'єр-міністра Маріано Рахоя. Звернення транслювали на заході. Після його завершення святкування проголошення незалежності продовжили.

У Жироні – найбільшому місті Північної Каталонії та батьківщині Карлеса Пучдемона – зі щогли будівлі місцевого уряду прибрали іспанський прапор.

Міністр закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастіс вважає, що в результаті нинішньої кризи Каталонія може домогтися розширення автономії:

– Я виключаю незалежність, однак не розширення автономії. Це й сьогодні один із регіонів із найбільшими повноваженнями та можливостями не тільки в Іспанії, але й у всьому світі.

Зазначає, що лідер сепаратистів, відправлений у відставку Карлес Пучдемон може взяти участь у грудневих виборах до регіонального парламенту, "якщо не опиниться на той час у в'язниці".

– Не важливо, що він говорить, федеральний уряд зараз керує Каталонією. Хоча ми вирішили, що не залишимося там надовго, – підсумовує міністр.

Сполучені Штати закликали Іспанію залишатися "сильною та об'єднаною". Вважають Каталонію "невід'ємною частиною Іспанії" й обіцяють Мадриду підтримку у врегулюванні кризи.

У НАТО заявили, що проголошення незалежності Каталонії є внутрішньою проблемою країни. Німеччина також не визнає незалежність регіону, підтримує територіальну цілісність Іспанії та закликає до діалогу.

Дональд Туск, президент Європейської Ради, написав у "Твіттері", що повністю підтримує іспанський уряд. Закликав країну покладатися на "силу доказів, а не силові доводи".

Велика Британія теж не визнає декларації про незалежність Каталонії і виступає за збереження єдності Іспанії.

Шотландія підтримала рішення Каталонії. "Хоча Іспанія має право протистояти незалежності, народ Каталонії повинен мати можливість визначати власне майбутнє", – заявила Фіона Гіслоп, секретар кабінету з питань культури, туризму та зовнішніх справ Шотландії.

"Не можна відкидати ймовірність війни"

— У політичному плані ситуація сягнула кульмінації. Сторони пішли на максимальне загострення, — говорить науковий директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва 44-річний Олександр Сушко.

— Якщо каталонці не підкоряться рішенню Мадрида, можливі жорсткіші зіткнення, у тому числі — вуличні. Прихильники незалежності конфліктуватимуть не тільки з поліцією, але й з противниками відокремлення серед жителів Каталонії. Якщо уряд регіону визнає рішення й погодиться піти на вибори в грудні, напруга спаде.

Не можна відкидати навіть імовірність війни. Ситуація у внутрішній політиці Іспанії — найгостріша з часів громадянської війни (відбувалася в 1936–1939 роках між ліво-республіканським урядом Іспанської Республіки та правими силами. — ГПУ). Сподіваюся, за цей період країна накопичила достатньо досвіду мирного розв'язання суперечок. Але проголошення незалежності йде в обхід законодавчих норм. Це змушує більше покладатися на вулицю — хто кого перетисне акціями.

В європейській історії є чимало прикладів утворення нових незалежних держав. Особливо в 1990-ті роки. Їхня поява сама по собі не є завідомо руйнівною для Європи. Водночас, нинішня ситуація може стати на карті ЄС довготривалою гарячою точкою, якщо конфлікт не розв'яжуть швидко й у взаємоприйнятний спосіб. Зацікавлені в послабленні Європи будуть розхитувати конфлікт.

Таїсія АЛЕКСЄЄВА

Зараз ви читаєте новину «Іспанія скасувала автономію Каталонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути