вівторок, 02 жовтня 2018 07:10

Інвестори ідуть через непрогнозованість Нацбанку

Україна втратила 40% внутрішнього валового продукту в результаті банківської кризи 2014–2017 років. У цей період кількість фінансових установ у країні скоротилася вдвічі, свідчить дослідження Агентства США з міжнародного розвитку.

У банках, які залишилися, рівень непрацюючих кредитів сягає більше половини. У Приватбанку доходить до 80%.

— Втратили б значно меншу частку валового внутрішнього продукту, якби не ліквідували так багато фінустанов і не націоналізували Приват. За сьогоднішнього темпу росту економіки 2,5–3 відсотки на рік надолужити втрачене зможемо не раніше 2033-го, — каже економіст Андрій Новак, 45 років. — І це за умови, що нинішня динаміка збережеться. У проекті бюджету на 2019-й уряд закладає зростання ВВП на 3 відсотки. Темп навіть упаде, якщо порівнювати з цьогорічним.

Прискорити розвиток можуть економічні реформи. Їх немає. Податкова й бюджетна реформи відсутні. Курсова політика Нацбанку непередбачувана. В умовах непрогнозованості дій Кабміну й НБУ високих темпів економічного росту не буде. Прямі іноземні інвестиції за минулий рік становили 2 мільярди доларів. Це на 1,5 мільярда менше, ніж позаторік. Інвестор не йде в Україну, а навпаки — виходить. Пояснюється це не корупцією, а непрогнозованістю політики уряду й особливо Нацбанку.

Зростання буде стрімким, якщо з'явиться економічна стратегія. Тільки тоді знайдуться інвестори, які побачать в Україні свій інтерес і місце. Уряд має запропонувати стратегію розвитку, а Верховна Рада — ухвалити її. Однак нашим політикам вигідніше працювати в корупційній системі. Вирішувати свої бізнес-справи через офшори, а не налагоджувати економіку країни на продуктивну роботу.

Зараз ви читаєте новину «Інвестори ідуть через непрогнозованість Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути