пʼятниця, 22 березня 2013 06:30

Іномарки подорожчають на 10 тисяч гривень

 

Нові імпортовані в Україну машини подорожчають цієї весни, прогнозують у компанії з дослідження авторинку "Автоконсалтинг". Ціни виростуть через запровадження урядом України спецмита — нібито з 13 квітня. Залежно від об'єму двигуна мито становитиме 6,4-12,9%  вартості авто. Дизельні моделі митом не обкладатимуть.

— Спецмитом уряд хоче захистити українського автовиробника,  — каже Олег Омельницький, 36 років, директор компанії "Автоконсалтинг". — Адже після введення Росією в серпні минулого року утилізаційного збору продаж українських машин у Росії суттєво зменшився. Виробництво українських автомобілів скоротилося вдвічі. У грудні зупинявся КрАЗ. У лютому — ЛАЗ. Завод "Богдан", де виробляють "хюндаї" та "лади" — на межі банкрутства. Після запровадження спецмита  розрив у вартості українських машин та іномарок збільшиться на 10-15 відсотків. Зараз, наприклад, "ЗАЗ Віда" коштує 88 900 гривень. Французька машина такого ж класу "Рено Логан" — 97 900 гривень. Після введення мита "логан" подорожчає приблизно на 8-10 тисяч і український автомобіліст, швидше за все, купить дешевшу "віду".

— Очевидно, лобіювання спецмита не обійшлося без власників найбільших автопідприємств, — продовжує експерт. — Це співвласник групи компаній АІС депутат-"регіонал" Дмитро Святаш, співвласник "АвтоЗАЗу" — "регіонал" Таріел Васадзе, співвласник "Богдана" екс-міністр економічного розвитку Петро Порошенко. Але якби спецмита не запровадили, за рік-півтора всі українські заводи зупинилися б. Працівники втратили б роботу.

Спецмито — це перший крок із підтримки вітчизняного автовиробника. Якщо далі нічого не робити, без конкурентного середовища якість українських машин гіршатиме, моделі  спрощуватимуть. Щоб такого не сталося, уряд має створити пільгові умови оренди землі та оподаткування іноземних автовиробників. Тоді світові бренди будуватимуть в Україні сучасні заводи. Їхні машини конкуруватимуть із нашими. З 2005 року таким шляхом пішов автопром Росії — там зведені заводи "Хюндай", "Фольксваґен", "Кіа" та інші. На жаль, це єдиний шлях розвитку автомобільної галузі в Україні. Національного автомобіля, як "таврія", "славута", ми вже не створимо. Бо для цього потрібна конструкторська школа й мільярди доларів на проектування, купівлю обладнання та будівництво підприємств.

Протягом весни попит на "дешеві" іномарки збільшиться. Із червня імпортні машини подорожчають на 10-11 відсотків і продаж суттєво впаде. До середини осені автосалони почнуть боротися із малим попитом — оголошуватимуть знижки. А продаж українських машин помітно не зросте, але й не знизиться. Це головна мета урядових заходів.

Цьогоріч автосалони продадуть на третину більше дизельних іномарок. Їх вартість не збільшиться, тому машин завозитимуть більше, ніж зараз.

"Уряд запровадив податок на бідних"

Олег Назаренко, 39 років, гендиректор Асоціації автомобільних імпортерів та дилерів:

— Митом обкладуть машини з двигунами від 1 до 2,2 літра. Такими їздять прості українці. Тобто уряд запровадив податок на бідних. Українські ж олігархи купують значно потужніші авто. Подібне мито діяло 2009-го. І надходження на бюджету від продажу імпортних машин зменшилося на 96 відсотків.

 

Микола Росліченко, 26 років, керівник прес-служби порталу продажу автомобілів RST.UA:

— Найкращою підтримкою автовиробника є пільгові автокредити. Достатньо, щоб уряд посприяв домовленості банків і вітчизняних автовиробників. Якщо ж обмежитися лише спецмитом, постраждають українські автолюбителі. Адже в Україні виробляють невеликий сегмент моделей.

 

Вадим Карнаухов, 52 роки, віце-президент Міжнародної федерації захисту прав водіїв:

Спецмитом влада зробить із ЗАЗа та "Богдана" монополістів серед бюджетних моделей. Схоже було у Радянському Союзі, тоді з кожним роком машини ставали дедалі гірші. Коли попит на вітчизняні автівки більш-менш стабілізується, на них ще й піднімуть ціни.

Зараз ви читаєте новину «Іномарки подорожчають на 10 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути