пʼятниця, 27 липня 2012 00:00

"Мати офшорну зону — це як володіти атомною бомбою"

 

— У нас негативна асоціації на слово "офшор". Насправді воно означає фінансову організацію, що перемістила свою діяльність на територію зі сприятливим податковим кліматом. Це така ж економічна реальність, як і банки, гроші, кредити, — розповідає економіст Українського аналітичного центру

48-річний Олександр Охрименко. — Сьогодні з безподатковими зонами, як іще називають офшори, працюють переважно ті, хто цього справді потребує.

— Бізнес виводить в офшори гроші з кількох причин, — продовжує Охріменко. — Через офшорні фірми кошти переводять у готівку для скуповування активів чи модернізації наявних підприємств. Друга причина — оптимізація податків. Компанії хочуть убезпечити себе від відмінності між законодавчими та податковими стандартами різних країн. Офшори допомагають усе уніфікувати та спростити. Третє: для багатьох великих підприємств виведення активів на свою міжнародну ланку — спосіб захиститися від зазіхань на власність чи доходи. Мова йде про тиск із боку фіскальних органів. Коли податкова приходить і заявляє, що доки не заплатиш 70 процентів податкового авансу, будуть проблеми з поверненням ПДВ чи ще щось. У результаті всім в Україні працювати небезпечно.

Які мінуси офшорів для нашої економіки?

— Гроші йдуть з України. У результаті податки, соціальні відрахування розчиняються на островах фінансової свободи. Страждає наповнення бюджету. Його дефіцит покривають ті, хто не встиг або не зміг сховатися. Така цікава ситуація, коли влада спочатку дозволяє олігархам зайти в офшори, а потім намагається компенсувати недоїмку терором малого та середнього бізнесу. Але все не покриєш, і потім один вихід — вмикати друкарський верстат.

Які офшори найпопулярніші?

— Фінансовою Меккою зараз є Кіпр. Далі з великим відставанням — Британські Віргінські острови та Беліз. Існують іще Ірландія, Панама, Багамські острови, Ліхтенштейн тощо.

Можна сказати, що офшорних зон зараз меншає?

— За кількістю — можливо. Але не за кількістю коштів, які туди заходять. Капітал вабить до офшорів, як і раніше.

Україна може створити офшор на своїй території?

— Практично — ні. Крім політичної волі, треба мати реальні дипломатичні та військові важелі. Це як володіти атомною бомбою. Приміром, поява у нас офшору дуже не сподобається Росії. Кремль не зрадіє, що кудись в Україну перетікатимуть гроші, які він не контролює.

Зараз ви читаєте новину «"Мати офшорну зону — це як володіти атомною бомбою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути