Ексклюзиви
четвер, 17 квітня 2008 14:30

Хто стане найвидатнішим українцем?

У телепроекті "Великі українці" визначили першу десятку — Ярослав Мудрий, Богдан Хмельницький, Григорій Сковорода, Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Степан Бандера, Микола Амосов, Валерій Лобановський і В"ячеслав Чорновіл. Першого номера люди обиратимуть до 16 травня — шляхом голосування по телефону та через Інтернет. То хто ж стане найвидатнішим українцем?



Євген Рибчинський, 62 роки,

поет-пісняр:

— Нація з"явилася після Тараса Шевченка. Він взірець  для всіх. Це наш Ісус Христос, і він має бути першим. Шевченко створив літературну мову. Також поза сумнівом, що В"ячеслав Чорновіл — політик номер один у сучасній історії. Але перша десятка дуже строката. Як на мене, Амосов не може бути великим українцем. Так, він геніальний лікар, але для України нічого не зробив. Просто реалізувався у  професії. А от Лобановський — великий українець, бо за радянських часів ми могли проявляти свій патріотизм тільки через футбол. Князь Ярослав був видатною людиною, але ж ні України, ні українців у його часи ще не існувало. На цій землі жили племена.



Каріна Плай, 34 роки, співачка:

— Результат голосування спрогнозувати не беруся. Сьогодні країна в такому розброді.... Навіть у сім"ях ідуть політичні дебати. В першій десятці всі достойні. Але принаймні нелогічно, скажімо, порівнювати масштаб діяльності футбольного тренера Валерія Лобановського і гетьмана Богдана Хмельницького. Також важко співставляти діячів різних епох. Як на мене, для нашого часу найвидатніший українець — Микола Амосов. Багатьох урятував, завдяки його відкриттям чимало людей і нині можуть жити.



Юрій Іллєнко, 71 рік,

кінорежисер:

— Аморально було б назвати найвидатнішим українцем когось іншого, крім Тараса Шевченка. Він — батько нації, ідеолог, конструктор і менеджер національної ідеї. Шевченко дав класичне визначення українців: це духовна спільнота "і мертвих, і живих, і ненароджених..." Лише завдяки йому, його громадянській позиції й "Кобзареві" наш народ себе усвідомив. Навіть такі велети, як Іван Франко й Леся Українка, тільки продовжували його подвижницьку місію. Ярослав Мудрий не може кваліфікуватися як українець, бо тоді не було такого етносу. Мені дивно, що Івана Мазепу вивели з першої десятки. Він стоїть на одному рівні зі Степаном Бандерою й Григорієм Сковородою. Хоч останній і не дуже причетний до формування української ідеї, але великий філософ.



Ірина Бекешкіна, 55 років,

соціолог:

— Особисто для мене найвидатніші українці — Григорій Сковорода і Ярослав Мудрий. Із першої десятки найбільш компромісна фігура для Сходу й Заходу — Богдан Хмельницький. Треба мати на увазі, що хоча це опитування дуже масштабне, воно не представляє думку більшості населення. Бо, зазвичай, у таких голосуваннях беруть участь найактивніші глядачі. Позитив у тому, що привертають увагу до історії та її діячів. А це впливає на розвиток національної свідомості.



Тарас Стецьків, 43 роки,

народний депутат від блоку НУ-НС:

— Сім з десяти мають реальні шанси на перемогу. Загалом я задоволений першою десяткою. Це справді об"єктивна, консолідована точка зору українського народу від Сходу до Заходу. Ці десятеро — найбільш шановані й великі українці в уявленні наших сучасників.

Зараз ви читаєте новину «Хто стане найвидатнішим українцем?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути