Ексклюзиви
четвер, 18 червня 2020 06:45

"Хомчаку потрібна людина з меншим авторитетом на флоті"

Автор: Woronchenko_dumskaya.net
  13 червня кілька десятків активістів і військових зібралися біля штабу Військово-морський сил в Одесі, щоб подякувати колишньому командувачу Ігореві Воронченку за роботу
13 червня кілька десятків активістів і військових зібралися біля штабу Військово-морський сил в Одесі, щоб подякувати колишньому командувачу Ігореві Воронченку за роботу

11 червня президент Володимир Зеленський призначив командувачем Військово-морських сил ЗСУ контрадмірала Олексія Неїжпапу. Звільнив із посади адмірала Ігоря Воронченка.

Олексій Неїжпапа, 44 роки, із січня 2015-го був заступником командувача ВМС. Брав участь в антитерористичній операції на Донбасі. Керував українсько-американськими навчаннями "Сі Бриз". До 2006-го п'ять років командував тральщиком "Черкаси".

55-річному Ігорю Воронченку запропонували посаду в Міноборони. Зараз він у відпустці. Очолював ВМС від 2016 року. Під час анексії Криму 2014-го командував береговою охороною. Три дні був у полоні, але не зрадив присягу. Виводив українських військових з окупованої території.

— Неїжпапа є вихідцем із 1-ї бригади надводних кораблів Севастополя, що завжди була зразково-показовою. Мабуть, ВМС зовні так і виглядатимуть. А як виконуватимуть бойові завдання — побачимо після кількох місяців роботи. Суттєві зміни на флоті можливі тільки за спільної участі Генштабу, Міноборони, Офісу президента, — каже військовий експерт 28-річний Тарас Чмут.

— Заміна командувача відбулася за бажанням головнокомандувача Збройних сил Руслана Хомчака. Йому потрібна лояльніша людина з меншим авторитетом на флоті, яка становитиме йому меншу політичну загрозу.

За Воронченка у Військово-морських сил з'явилася концепція розвитку до 2025 року. Україна придбала два військові катери класу "Айленд", що раніше були на службі американської берегової охорони. Отримали й інші катери як міжнародну допомогу. Розгорнули присутність ВМС на Азові. Представили проєкт будівництва військово-морської бази в Одесі. Наростили взаємодію українських кораблів і катерів з натовськими в Чорному морі.

Зараз ви читаєте новину «"Хомчаку потрібна людина з меншим авторитетом на флоті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути