пʼятниця, 04 червня 2010 03:51

Грузія позбулася побутової корупції

Автор: фото: Ека Бададзе
  Каха Бендукідзе: ”У суспільстві з’явилося здорове міркування: хто ці люди, щоб нести їм хабарі?”
Каха Бендукідзе: ”У суспільстві з’явилося здорове міркування: хто ці люди, щоб нести їм хабарі?”

— Є один міф, якого не люблю, що не варто боротися з корупцією, бо це нічого не дасть. Це якась форма громадянського смутку, яку православні мали би сприймати за гріх. У корупції немає нічого людського. Люди об"єднані в державу не для того, щоб вона обкладала поборами блага, які повинна забезпечувати. Тому з корупцією необхідно боротися, — каже екс-міністр із координації реформ уряду Грузії 54-річний Каха Бендукідзе. Його зусиллями у країні відбулася масштабна приватизація і майже уп"ятеро зменшився державний апарат. Бендукідзе називають антикорупційним реформатором.

Боротися із корупцією треба, жорстко караючи винуватих?

— Ефекту від такої боротьби буде мало, якщо робити тільки це. Важливо зафіксувати причини, з яких виникає корупція. Їх чимало, і діють вони спільно. Назву декілька з них.

Низька зарплата державних чиновників. Звісно, саме лише встановлення високої зарплати не знищує корупцію. Але маленька платня її стимулює, бо в людей виникає виправдання — інакше не проживеш!

Відсутність належного контролю. Це не означає, що ви придавили суспільство контролем — і корупції немає, але без контролю це явище розростається ширше.

Великі повноваження чиновників. Що більша площа контакту чиновництва, суспільства і бізнесу, тим більше поле для виникнення корупції. Але якщо ви не регулюєте якусь галузь, то там і корупції бути не може, оскільки ніхто не повинен іти до чиновника на уклін.

Ви ухвалювали якесь спеціальне антикорупційне законодавство?

— У будь-якій пострадянській країні є законодавство, яке на 90 відсотків ефективне для боротьби з корупцією. Досить завзято його виконувати, і все вдасться. Але антикорупційна боротьба залишиться на папері без політичної волі влади. У нової грузинської влади вистачило волі жорстко позбутися найближчих соратників, друзів, просто хороших знайомих, якщо їх обґрунтовано звинувачували в корупції.

Як Грузії вдалося піднятися на 11-те місце в міжнародному рейтингу простоти ведення бізнесу?

— За рахунок реалізації великої кількості реформ. Але 11-те місце — це не самоціль. Цей індекс простоти ведення бізнесу відображає тільки частину реформ. Ми хотіли побудувати вільну економіку, зробити чиновництво реальним постачальником послуг населенню, поліпшити діловий клімат, спростити спілкування громадянина і бюрократа. Наведу кілька прикладів цього.

Хто хоче отримати паспорт швидко, хай платить додаткові гроші, а не хабарі

У багатьох країнах отримати закордонний паспорт — це складна операція, пов"язана із дрібною корупцією. Комусь треба дати 50 доларів, комусь — 200. І якщо паспорт потрібно терміново, хабар зростає ще більше. Але якщо перебудувати держапарат так, щоб усунути обмеження для отримання паспорта, система працюватиме прозоро. Хто хоче отримати паспорт швидко, хай платить додаткові гроші, а не хабарі.

Другий приклад — ви хочете прибудувати маленьку будівлю до будинку. Якщо для цього треба отримати 300 проектних паперів у державних установах, то це 300 потенційних місць, куди доведеться занести гроші. А якщо ці 300 ви заміните парою-трійкою паперів, у вас корупційне поле скорочується з катастрофічною швидкістю. Щезають усі ці 300 простягнутих рук, які завжди готові узяти ваші гроші.

Це дало ефект?

— Насамперед зникла так звана побутова корупція. У суспільстві поступово утворюється образ чиновницької контори, біля якої не повинно бути черги. Якщо і платиш офіційно гроші, то отримуєш послугу швидко і нікому нічого не винен. Виробляється новий стандарт мислення: а чого я йому маю давати на лапу?

У Грузії немає даїшників, немає такої спеціальної структури, як дорожня поліція. Ми провели реформу, яка включала повну заміну особового складу ДАІ, близько 15 тисяч осіб. Спочатку всіх звільнили, декілька днів поліцейських не було взагалі. Замість них узяли на службу цивільних осіб. Розширили їм повноваження — дозволили спілкуватися з людьми у своєму патрульному окрузі, допомагати їм. У суспільстві з"явилося здорове міркування: хто ці люди, щоб нести їм хабарі? Новим поліцейським дали високу зарплату, яка дозволяла людині годувати сім"ю і поважати себе. Але найголовніше — старанна робота з кадрами. Щороку атестація та очищення від тих, хто не може працювати без хабарів.

А як боротися з корупцією у верхніх ешелонах влади?

— Так звана елітарна корупція, звісно, залишається. Але такої ідеальної моделі — внизу з корупцією все чисто, а у верхах брудно — не існує. Не можуть корумповані люди керувати некорумпованими організаціями.

Принципи боротьби з корупцією у Грузії

— Усі урядові ініціативи мусять перевірятися, чи вони сприяють корупції, чи ускладнюють її

— Краще ризикнути й для виконання завдання мати на одного чиновника менше, аніж на одного більше

— Немає пристойної корупції. Якщо помітили корупцію, переслідуйте

— Менше держави — менше корупції. Слід відмовитися від непотрібних державних посад

— Спробувати долати корупцію там, де це вважалося неможливим

Зараз ви читаєте новину «Грузія позбулася побутової корупції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути