Ексклюзиви
четвер, 27 червня 2019 06:36

Грузинам обіцяють дострокові вибори за новим законом

Після масових протестів 21–23 червня у Тбілісі владна партія "Грузинська мрія — Демократична Грузія" погодилася на вимоги провести дострокові вибори 2020 року. Мають пройти за новим законодавством — на пропорційній системі з нульовим бар'єром.

20 червня у Тбілісі відбулося засідання Міжпарламентської асамблеї православ'я. Президент цієї організації, депутат Держдуми РФ Сергій Гаврилов підтримує визнання незалежності окупованих Росією Південної Осетії й Абхазії. Відкривши захід, він сів у крісло спікера грузинського парламенту. Депутати опозиційних партій "Європейська Грузія" і "Єдиний національний рух" заблокували трибуну. Посол України в Грузії покинув залу.

Наступного дня близько 7 тис. грузинів вийшли на акцію протесту. Вимагали відставки керівника Міністерства внутрішніх справ, голови Служби безпеки та спікера парламенту Іраклія Кобахідзе. Останній залишив посаду. Протестувальники штурмували парламент. Поліція застосувала сльозогінний газ і гумові кулі. 240 поранили. Затримали понад 300 осіб.

Перехід на пропорційну систему в Грузії планували 2024-го. Прохідний бар'єр мав становити 5%. На сьогодні в країні змішана виборча система. Зі 150 депутатів 73 обирають за мажоритаркою, а 77 — за партійними списками.

— Якщо дострокові вибори пройдуть наближчим часом, то будуть усі шанси якісно оновити парламент і зменшити вплив Кремля, — говорить політолог Олександр Кочетков, 63 роки.

— Зараз суспільство збуджене, має антиросійські настрої.

Зараз ви читаєте новину «Грузинам обіцяють дострокові вибори за новим законом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути