четвер, 08 липня 2021 06:56

Гроші стануть дорогими

Ціни на газ у Європі перевищили $400 за 1 тис. куб. м — майже 11 тис. грн. Це 13-річний максимум. За європейськими цінами вгору підуть і українські.

Частково зростання пов'язане з діями російського Газпрому. Він стримує пропозицію газу, щоб підняти ціни. Але першопричина подорожчання сировинних товарів масштабніша.

Після фінансової кризи 2008 року світ перебував в умовах, подібних до Великої депресії 1930-х. Тоді компанії та громадяни в розвинених країнах мали багато кредитів, бізнес-моделі були зламані. Це призвело до пригнічення економік. Навчені досвідом 1930-х, розвинені країни знайшли спосіб уникнути депресії. Друк коштів і великі видатки з боку держав дозволили втримати економіки на плаву.

Через таку політику гроші в світі стали дешевими. Можна було взяти в борг під від'ємні відсотки. Кредитор ще й доплачував боржнику. Україна з її корупцією була і є в цьому світі аномалією, для якої гроші все одно дорогі. Але навіть ми мали доступ до зовнішнього фінансування.

Ковідна криза 2020 року призвела до загальносвітового падіння економік і зупинки роботи мільярдів людей і мільйонів підприємств. Споживчий попит на товари й послуги впав. Виробництва простоювали.

Цьогоріч світ почав різко відновлюватися. Масштабна вакцинація в найбільших економіках світу дала перспективу остаточного завершення карантинів. Громадяни розвинених країн отримували чеки від своїх держав, як підтримку, доки тимчасово сиділи без роботи. Зараз побігли їх отоварювати в магазинах. Бізнес побачив стрімке відновлення споживчого попиту й став його задовольняти.

Виробничі та логістичні потужності світу отримали велике завантаження. Виявилися до нього не готовими. Ціни на контейнерні перевезення морем зросли вчетверо, порівняно з торішніми. На 54% підскочили лише з початку травня. Стрімко зростають ціни по всьому ланцюжку виробництва — від сировини до полиць супермаркетів.

Ковідна криза зіграла роль, подібну до Другої світової війни у 1940 роках. Тоді руйнування Європи й Азії створили простір для економічного відновлення. Шалений попит на товари й послуги запустив мотор світової економіки. Цим покінчив з Великою депресією. До інфляційної кризи 1970-х світова економіка зростала.

Світ відкриває для України нові можливості й загрози. Найближчими роками висока інфляція покінчить з ерою дешевих грошей. Спочатку розвинені країни перестануть їх друкувати, потім піднімуть відсот­кові ставки. Гроші стануть дорогими. Якщо на той момент наш державний устрій залишатиметься побудованим навколо перерозподілу майна та потоків — ми будемо перші, для кого закінчиться доступ до фінансування.

Україні потрібні кардинальні зміни. Держава має дбати про публічне благо і створювати нову вартість. Це — ключ до успіху.

Зараз ви читаєте новину «Гроші стануть дорогими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути