Ексклюзиви
вівторок, 28 лютого 2012 10:24

"Громадяни задумуються над адекватністю політики Януковича"

Віктор Янукович підбив підсумки двох років свого президентства у трьох інтерв'ю національним телеканалам. Говорив із ведучими політичних ток-шоу Андрієм Куликовим, Савіком Шустером і Євгеном Кисельовим, вийшов в ефір у програмах "Вечори з Віталієм Коротичем" і "Подробиці тижня".

— Навіть такі маніпулятивні інтерв'ю мають позитивний ефект, — коментує директор Українського інституту публічної політики. Віктор Чумак, 50 років. — Інформація, яка йде від президента, виглядає дуже відірваною від реальності, тож прості громадяни починають задумуватися над адекватністю такої політики. Віктор Янукович об'єднав українців у розумінні вимог до політиків у ХХІ столітті.

Президент сказав, що має право думати про свій другий термін, але для цього треба добре попрацювати. Щоб претендувати на переобрання, треба показати здобутки своєї роботи. В інтерв'ю Янукович намагався акцентувати увагу глядача на зробленому за два останні роки, але нічого не деталізував, прикрив завісою загальних та обтічних висловлювань. Реформи — це результат, а саме з таким результатом у нинішньої влади є проблеми. Тому президент загальними фразами говорив про те, що робитиме. Категоріями майбутнього часу, але не минулого. Чим ця риторика відрізняється від тої, що була два роки тому — перед виборами?

Немає розуміння точкових питань. Корупція проговорювалася як щось абстрактне, не пов'язане з державним апаратом, на чолі якого стоїть теж Віктор Федорович. Нові законодавчі ініціативи, про які він згадав в інтерв'ю, не мають механізму реалізації. Вони перетворюються на папір, як і решта, та лежать мертвим тягарем, не досягають поставленої мети.

Кажучи про євроінтеграційний процес, президент видає бажане за дійсне. Запевняє, що угода про зону вільної торгівлі буде ратифікована, як і угода про асоціацію. Але це не лише від президента залежить. Коли така бажана проекція майбутнього навіюється людям, то або президент викривлює реальний стан речей, або володіє інформацією, якої не знає суспільство.

Янукович досить обережно висловлюється щодо відносин з Росією. В очі впадає, що триває переосмислення цих стосунків. Думаю, Янукович розуміє, що після приходу Володимира Путіна до влади політика Кремля стане більш жорсткою.

Стало зрозуміло, які теми незручні для Януковича. Перша — Юлія Тимошенко. Імпульсивна посадка екс-прем'єра не була прорахована на предмет політичного резонансу у країні та за кордоном. Реакція Заходу стала найбільш неочікуваною, а про таку зовнішньополітичну помилку президентові не хочеться говорити. Друга тема — резиденція "Межигір'я". Це питання Янукович вважає особистим. Йому важко зрозуміти, що в президента країни відсутнє право на повноцінне особисте життя.

Зараз ви читаєте новину «"Громадяни задумуються над адекватністю політики Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути