середа, 07 листопада 2012 06:15

Гривні під матрацом — найгірша форма заощадження

У середньому українець щомісяця економить 488 грн. Такий результат дослідження Незалежної асоціації банків за серпень-вересень 2012 року. 51% наших співгромадян надають перевагу заощадженням готівкою й зберігають її вдома "під матрацом". Решта — в банках.

— В Україні склалася традиція недовіри до банківської системи. У нас воліють тримати кровні гроші при собі, — вважає економіст Андрій Новак, 39 років. — Переважна більшість українців не мають великих заощаджень, відкладають незначні суми, які можуть зекономити після своїх витрат. Тому не збираються вкладати гривню в банки під відсотки.

У 2008-2009 роках під час фінансової кризи люди тримали гроші на депозитах, проте не могли їх зняти. Тоді впродовж кількох місяців стрімко зростав долар. Усі відсотки, які нараховували, втратили економічний сенс. Люди панікували і не почувалися захищеними, тому тепер не довіряють фінустановам.

Підзаробити на своїх заощадженнях або зберігати великі кошти можна тільки з допомогою банків. Для простих людей альтернативи банківській системі не існує. Потрібно лише ретельно обирати, в якій валюті відкладати. Краще звертатися до банків з іноземним капіталом. Вони мають материнську компанію в Європі під контролем тамтешніх фінансових держустанов, дбають про репутацію. Як варіант, людина може вкладати гроші в свій маленький бізнес, цінні папери чи облігації.

Аби захистити велику суми, їх переводять у тверду валюту чи купують коштовні метали. У будь-який момент їх можна продати й отримати готівку.

Гривні можна зберігати вдома. З часом через інфляцію вони знецінюються. За три-чотири місяці на цю суму ви купите менше товарів, ніж раніше. Тому тримати гроші під матрацом — найгірша форма заощадження. Людина сама применшує свої доходи.

Зараз ви читаєте новину «Гривні під матрацом — найгірша форма заощадження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути