Ексклюзиви
середа, 21 травня 2008 18:39

Готують зміни в закордонні паспорти

  Директор Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС Ігор Репешко упевнений — черг не буде
Директор Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС Ігор Репешко упевнений — черг не буде

В українські закордонні паспорти планують вносити біометричні дані людини. Над цим спільно працюють Міністерство внутрішніх справ та консорціум "ЄДАПС".

Закордонні паспорти нового зразка вже мають полікарбонатну сторінку даних. Такий важливий крок у сфері впровадження високозахищених документів держава зробила торік. Відповідна державна програма була затверджена постановою уряду N 858 від 26 червня 2007-го. Консорціум "ЄДАПС" розробив технології запису біометричної інформації в  закордонні паспорти.

— Зразок електронного паспорту фактично готовий, — стверджує народний депутат, ініціатор впровадження закордонних паспортів нового зразка Василь Грицак. — Потрібно лише затвердити його на законодавчому рівні та погодити з Європейським Союзом.

Депутат зауважує, що Україна могла б мати нові паспорти вже цього року. Консорціум "ЄДАПС" підготував усе необхідне. Проте Євросоюз ще не встановив чітких орієнтирів та вимог щодо персональних даних, які мають бути внесені до паспорта. Поки що є лише загальна інформація — внесення відбитків пальців, сітківки ока тощо. Європа ж планує запровадити нові паспорти з 2010 року.

Розроблений консорціумом "ЄДАПС" український паспорт визнаний Міжнародною організацією громадянської авіації (ICAO) одним із найкращих у світі. Вона рекомендує включати в проїзні документи, які зчитуються машиною, біометричні дані. Україна разом з іншими країнами— членами ICAO зобов"язалася видавати своїм громадянам такі електронні паспорти з 1 квітня 2010 року

— Закордонний паспорт залишиться таким, як раніше, — розповідає президент консорціуму "ЄДАПС" Ірина Обиденко. — У нього лише буде вставлено спеціальний мікрочіп із біометричними даними. Наші спеціалісти вже провели комплексні тестові дослідження процесів запису персональних даних фізичних осіб до мікрочіпу, їхнє зчитування, перевірку цілісності даних та підтвердження, що цей електронний документ є справжнім.

Ірина Обиденко повідомила, що вже готують законодавчу та нормативно-правову базу, необхідну для виготовлення таких паспортів. Також консорціум "ЄДАПС" разом із Міністерством внутрішніх справ планує створити Центральний орган сертифікації при Державному центрі персоналізації документів МВС. Ця структура випускатиме сертифікати виробника паспортних документів — МВС України.

Директор Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб МВС Ігор Репешко запевняє, що запровадження нового паспорта не створюватиме додаткових черг під час його отримання, а ціна на документ не відрізнятиметься суттєво від попередньої. В "ЄДАПС" наголошують, що жодних технічних та інших проблем для впровадження такого документу в Україні немає.  А паспорти старого зразка будуть дійсними до завершення їхнього терміну дії. Після цього людина зможе отримати новий закордонний паспорт.

Зараз ви читаєте новину «Готують зміни в закордонні паспорти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути