Ексклюзиви
пʼятниця, 03 березня 2017 07:50

Готуватися до анексії Криму Путін почав 2004 року

Автор: REUTERS
  Хлопець і російський солдат позують у день морської піхоти в порту Севастополя, Крим, 27 листопада 2016 року
Хлопець і російський солдат позують у день морської піхоти в порту Севастополя, Крим, 27 листопада 2016 року

Російська Федерація і її президент Володимир Путін почали підготовку анексії Криму після помаранчевої революції 2004 року, каже лідер "Народного фронту" 42-річний Арсеній Яценюк на телебаченні 27 лютого:

— У лютому 2014-го це вже було завершення і легітимізація незаконної окупації. А останню крапку в ній поставили ще 2010 року "харківські угоди". Президент Янукович пішов на угоду: дешевий газ в обмін начебто на продовження терміну перебування російського чорноморського флоту на території України, а фактично — на російську військову присутність. РФ добивається того, щоб усупереч Конституції президент країни дозволив розташувати 25 тисяч російських військовослужбовців із правом повного переміщення по Криму без будь-яких погоджень з українською владою. Москва призначає свого міністра оборони в Україні, який знищує Збройні сили. Росія має свою агентуру в СБУ, яка так само знищує національну безпеку.

На момент анексії в Україні при 142 тисячах армії на папері було 5 тисяч боєздатних військових. У цей час на кордоні стоїть військове угруповання зі 100 тисяч військовослужбовців. І це окрім 25 тисяч російських військ у Криму та кількох десятків тисяч — у Придністров'ї.

— Задум Росії був такий, — продовжує Арсеній Яценюк. — Збройні сили України йдуть на Крим. Світ не розбирається, що відбувається на півострові. Адже туди зайшли військовослужбовці без розпізнавальних знаків, як чинив Гітлер перед Другою світовою війною. І Росія зі ­своєю пропагандистською машиною каже: "Идет война с русскоязычным населением". Була б повномасштабна агресія з метою захоплення всієї України. Прийняте тоді рішення дало можливість нам втримати Українську державу.

Немає простої відповіді щодо шляхів повернення Криму. Хто вірив, що Радянський Союз розпадеться? Що країни Балтії стануть членами НАТО, а Польща — Євросоюзу? Хто три роки тому вірив, що Україна залишиться суверенною державою? Тому прийде час, і ми повернемо свої території.

Зараз ви читаєте новину «Готуватися до анексії Криму Путін почав 2004 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути