пʼятниця, 10 червня 2011 05:00

Глобалізацію неможливо зупинити

Автор: фото з сайта www.dailymail.co.uk
  Тоні Блер: ”Зробити світ відкритішим можна тільки через діалог між представниками різних релігій”
Тоні Блер: ”Зробити світ відкритішим можна тільки через діалог між представниками різних релігій”

Колишній прем'єр-міністр Великої Британії 57-річний Тоні Блер прочитав лекцію "Віра та глобалізація" у Дипломатичній академії в Києві. Подаємо його виступ зі скороченнями.

— Близько чотирьох мільярдів людей світу належать до того чи іншого віросповідання. У Великій Британії вірянами визнають себе 30 відсотків громадян, у США — 60, на Близькому Сході — 90. Індонезія, Пакистан збільшують частку мусульман, Латинська Америка — християн. У Китаї християн більше, ніж в Італії.

Такі цінності, як повага, справедливість та співчуття, притаманні всім великим релігіям. Вони як ніколи актуальні для єднання людей і розбудови кращого світу. Приміром, понад 50 відсотків медичних установ в Африці функціонують завдяки мечетям і церквам. Але релігійну ревність можуть використати для розколу — нею можна маніпулювати, щоб роздмухувати полум'я ненависті та екстремізму. Якщо глянути на природу світових конфліктів, то більшість із них відбулися на основі релігії.

Глобалізація — це сила, яку не можна зупинити. "Твіттер", "фейсбук", інтернет відіграли значну роль у подіях у Північній Африці. Зміна технологій спричинює швидку передачу інформації, товарів та міграцію людей. Я ріс у Великій Британії 1960–1970-х. Тоді зустрів першого іноземця, і для мене це була подія. А зараз веду малечу до садочка і можу почути п'ять різних мов, побачити дітей різних віросповідань. І всі вони — друзі моєї дитини.

Велика політична різниця між минулим і теперішнім століттями полягає у тому, що не буде протистоянь по лінії праві-ліві. Буде протистояння між відкритістю та закритістю. Ви або відкриті для світу, або закриті, якщо вважаєте, що глобалізація загрожує вашій ідентичності.

Особливе значення у цьому відіграють студенти та школярі. Наступному поколінню і доведеться вирішувати, в якому вони суспільстві хочуть жити — відкритому чи закритому.

Зараз ви читаєте новину «Глобалізацію неможливо зупинити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути