Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2021 07:36

Газ може подорожчати вдвічі

— Європа відходить від "брудної енергетики" — вугілля та атомної енергії. Потужності переводять на газ. У ньому зростає потреба, тому паливо дорожчає, — каже експерт з енергетики 50‑річний Святослав Павлюк. Вартість газу на світових ринках почала збільшуватися з початку року. На 13 вересня становила $730 за тисячу кубометрів — підскочила понад удвічі.

— Найближчі 20 років розвиватиметься "зелена енергетика" — сонячна, вітрова, — веде далі Святослав Павлюк. — Зараз вона потребує великих фінансових вливань. Але десь у 2040‑х подешевшає. Відпаде необхідність великих обсягів. Проте зараз газ — основна альтернатива вугільній та атомній енергіям.

Яку роль у подорожчанні відіграє Росія?

— Вона найбільший постачальник. Може створювати кризи й дефіцити на європейському ринку. Москва відверто не саботує постачання. Але у світлі добудови й запуску "Північного потоку-2" (газопроводу з РФ до Німеччини в обхід України. 10 вересня російська компанія Газпром оголосила про завершення будівництва. Поставки газу планують почати 1 жовтня, обидві нитки можуть запрацювати до 1 грудня. — ГПУ) хоче показати, що прокачування через українську газотранспортну систему невигідне.

Рік тому в Україні запрацював ринок газу. Але вартість кубометра налякала людей. Уряду довелося обмежувати ціни.

— Вартість і зараз обмежена. Реальна ціна — 19 тисяч гривень за кубометр, із врахуванням доставки. Нафтогаз закачує паливо у сховища за європейськими цінами й продає населенню зі значною знижкою — по 7,4 тисячі гривень за кубометр. Максимально допустима урядом — 7,9 тисячі. Виходить, що закуповуємо умовно за 750 гривень, а споживачі платять 300. У людей складається враження, що влада здатна вирішити всі проблеми з опаленням. Тому можна не утеплювати житло й не обмежувати себе у споживанні. У крайньому разі — перекрити дороги й влаштувати протест. У такій ситуації Кабмін починає тиснути на приватні компанії, щоб вирішити проблеми з газом за їхній рахунок.

На кінець літа Україна мала 18 мільярдів кубометрів газу, підземні сховища заповнені на майже 60 відсотків. Чи вистачить цього на опалювальний сезон?

— Із цих 18 мільярдів кубометрів 6 належать приватним компаніям. Газу, який видобувають в Україні, не вистачає для внутрішніх потреб. Якщо зима буде холодна, ціна газу може зрости до 17 тисяч. Українцям треба утеплювати будинки й привчатися економити. Великих обсягів споживання газу ми не витримаємо.

Зараз ви читаєте новину «Газ може подорожчати вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути