пʼятниця, 24 травня 2019 06:31

Філарет може переграти сам себе

Почесний Патріарх Помісної церкви України Філарет заявляє, що Київський патріархат і далі функціонує. Сторонньому спостерігачеві такі дії можуть здатися боротьбою церковних амбіцій. Насправді ж це сигнал системної кризи. З кожним днем вона охоплю­ватиме нові сфери державного і суспільного існування.

Філарет не задоволений компромісом, результатом якого стала поява канонічної Православної церкви України. Патріарх завжди вважав, що керувати цією церквою може тільки він. Та й запропонований Константинополем церковний статут значно відрізнявся від звичного, московського. Філарет робив усе, щоб відстояти свої позиції. Але змушений був змиритися, бо наполягала влада.

Порошенко намагався "задобрити" роздратованого церковника. Філарета назвали батьком нової канонічної церкви, присвоїли звання Героя України і неіснуючий в статуті ПЦУ титул почесного патріарха. Але Філарет тому і Філарет, що перші секретарі ЦК КПРС і президенти приходять та йдуть, а він залишається.

Нового президента Володимира Зеленського не цікавлять питання церкви й української ідентичності. Тому Філарет робить спроби повернути владу. У своєму вмінні вибудовувати церкву під власні інтереси він не раз перегравав сам себе. Може переграти і тепер. Нехай навіть ціною розколу, якщо не зникнення української канонічної церкви.

Політичний процес складний і філігранний. Для вирішення найпростішого питання потрібно подолати безліч перешкод. А зруйнувати все можна навіть не невмілими діями, а просто невтручанням. Це стосується не лише церкви. Просто у Філарета — блискуча інтуїція. Він першим зрозумів, що тепер можна. Коли зрозуміє решта — повернуться на карти імена радянських героїв, ухвалюватимуться реваншистські судові рішення, програватимуться міжнародні суди, пригальмовуватимуться фінансові кредити.

Після парламентських виборів хаос посилиться. Президент або матиме контроль над таким самим дезорієнтованим урядом, або втягнеться у конфлікт із новим депутатським корпусом і Каб­міном. Сформуються нові правила гри. Перемагатиме той, хто атакує першим. Не замислюючись про довгострокові наслідки, намагаючись захистити свої інтереси за будь-яку ціну.

Зараз ви читаєте новину «Філарет може переграти сам себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути