вівторок, 16 травня 2017 07:40

Євросоюз затвердив безвіз для України

— Україна остаточно оформила розлучення з Російською імперією. Саме так маємо це сприймати, — говорить президент 51-річний Петро Порошенко в інтерв'ю одному з телеканалів.

Рада міністрів країн Євросоюзу затвердила надання безвізового режиму для України.

17 травня документ мають підписати президент Європарламенту і посол керівної нині в ЄС Мальти. Через 20 днів після опублікування безвіз для українців набуде чинності. Орієнтовно він почне діяти 11 червня, але дата може змінитися. На виконання ­критеріїв для безвізу попередній уряд Арсенія Яценюка ухвалив 144 закони та регуляції. Цим заклали підвалини для такого рішення.

— Мав зустрічі з канцлером Німеччини, з віце-президентом Сполучених Штатів Америки, президентом Європейської Ради, головою Європейського пар­ламенту. Ще торік питання стояло у площині бюрократичних процедур. У Європі вони також є, — каже лідер "Народного фронту" Арсеній Яценюк, 42 роки.

"Понад 57 тисяч осіб, офіційно зареєстрованих у Криму, отримали українські закордонні паспорти. Серед них і біженці з півострова. Але левова частка — це мешканці в Криму. Майже 12 тисяч закордонних паспортів жителям півострова й Севастополя видали на Херсонщині. На другому місці Київ — 9,4 тисячі. Багато документів також отримали в Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській областях. Сідають на поїзд до Ново­олексіївки і їдуть у той регіон, де зуміли домовитися. У Криму й Севастополі є багато оголошень: "Оформимо український закордонний паспорт. Без виїзду на материк", — пише в соц­мережі нардеп від "Народного фронту" Дмитро Тимчук, 44 роки.

"Стане простіше й дешевше подорожувати в ЄС. "Особиста євроінтеграція" сформує ще більший запит на проєвропейські перевтілення в державі. Однак він має супроводжуватися реформами та зрушеннями в країні, а не їх саботажем, — пише журналіст Анатолій Марциновський, 49 років. — Сусідня Молдова отримала безвізовий режим навесні 2014‑го, а через півтора року обрала президентом проросійського Ігоря Додона. Це наслідок корумпованості й некомпетентності "проєвропейських" політичних сил — подібних до тих, що зараз при владі у нас".

— Півтора місяця тому безвіз отримала Грузія. Понад 11 тисяч її громадян скористалися ним, і лише 26 — відмовили. А раніше відмовляли 12 відсоткам, — говорить 30-річна Мар'яна Кузьо, експерт із євроінтеграції. — Доступ до Європи стане простішим. Українці більше спілкуватимуться з тамтешніми громадянами. Студенти зможуть безперешкодно брати участь у програмах обміну. Не пускатимуть тих, хто обманював прикордонників і використовував безвіз не за призначенням. Їхав на конференцію, а насправді, працював чи затримався в ЄС довше 90 днів.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз затвердив безвіз для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути