Ексклюзиви
пʼятниця, 16 листопада 2012 05:15

Євросоюз висуває три умови

На зустрічі з польським прем'єр-міністром Дональдом Туском канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що Європейський Союз продовжить переговори з Україною щодо Угоди про асоціацію. Але наголосила, що умов для підписання Угоди досі немає. Туск висловив сподівання, що цей документ можуть підписати вже в листопаді 2013-го, під час саміту країн Східного партнерства у Вільнюсі.

Просування в напрямку євроінтеграції залежить лише від України, вважає німецький політолог Андреас Умланд, 45 років:

— Європейський Союз за останній рік виставив три основні умови для підписання Угоди про асоціацію. Перша — демократичне проведення виборів. Із цим багато проблем, і загалом, можна сказати, її не виконали. Друга — це звільнення політичних в'язнів. Третя — правова реформа. Якщо Україна виконає бодай другу й третю умови, то підписання ймовірне. Але я не думаю, що ЄС піде на асоціацію, якщо жодної умови Україна не виконає.

Такі заяви не означають, що Польща хоче інтеграції України, а Німеччина проти. Навпаки, Німеччина дуже хотіла б підписати цю багатостраждальну Угоду про асоціацію з Україною. Але вона вимагає, щоб українці виконували свої зобов'язання. І це взагалі-то дуже дивне поводження окремих країн ЄС, що абстрагуються від українських реалій, від того, що раніше заявляв Брюссель через комісара ЄС з розширення Штефана Фюле. Він чітко означив критерії, за якими Україна може цю Угоду підписати. Меркель просто висловила позицію Брюсселя, а не якусь окрему, німецьку думку. Тоді як Туск починає давати якісь сигнали, що ЄС справді хотів би підписати Угоду. Але називати конкретну дату навряд чи було потрібно.

Українцям не варто сприймати заяву Туска з ажіотажем. Що ось, усе, наступного року асоціацію у Вільнюсі підпишуть. Це зовсім не факт. Польський прем'єр радше мав на увазі сподівання, що Україна виконає бодай частину умов і до саміту Східного партнерства можна буде підготувати підписання. Якщо Україні це вдасться, тоді справді можна щось очікувати. І Німеччина за жодних умов не буде цьому опиратися. Проте зараз нема передумов для того, щоб чітко сказати — буде асоціація.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз висуває три умови ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути