пʼятниця, 22 лютого 2019 06:25

Євросоюз ухвалив нові санкції проти Росії

18 лютого Рада міністрів Євросоюзу схвалила новий пакет санкцій проти Росії за агресію в Азовському морі. Заборонять отримання віз і заморозять активи причетних до захоплення українських моряків.

Також ідеться про пакет підтримки українських регіонів поблизу Азову. Гроші підуть на залізничне й автомобільне сполучення, малий і середній бізнес, навчальні центри. Рішення затвердять у найближчі два тижні.

У Сенаті США 15 лютого також представили законопроект, який передбачає посилення антиросійських санкцій. Пропонують ввести обмеження проти понад 20 агентів ФСБ, причетних до нападу на українські кораблі. Та проти російської кораблебудівної галузі.

— Нові персональні санкції ЄС можуть зачіпати командирів прикордонних підрозділів, які напали на українські катери. Військових високопосадовців, керівників частин, які дислокуються у Криму, — говорить політолог Олександр Кочетков, 62 роки.

— Та вони не вплинуть на політику Москви. Якби обмеження стосувалися найближчих до Путіна та їх сімей, це могло б зарадити. Якби діти високопоставлених росіян втратили можливість навчатися у Лондоні. Ще одна форма дієвого тиску — відключення РФ від "Свіфт" (міжнародна міжбанківська система передачі інформації та платежів. — ГПУ). Водночас за посилення тиску США Росії буде важче будувати кораблі без іноземних запчастин.

Євросоюз може надавати грантові кошти українським підприємцям і кредитувати під невеликий відсоток. Район Азовського моря зазнав інфраструктурних втрат через російську агресію та блокаду українських портів. Тому ЄС вирішив допомогти з будівництвом і відновленням залізничного й автомобільного сполучень. Їх обмеженість майже унеможливлює серйозну економічну діяльність у регіоні.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз ухвалив нові санкції проти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути