четвер, 13 жовтня 2011 10:51

Європейці хочуть представляти свої інтереси через Тимошенко

Європейський парламент учора ввечері провів термінові зовнішньополітичні дебати. Обговорювали вирок колишньому прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко.

— Європейці хочуть бачити Тимошенко гравцем української політики, щоб через неї здійснювати тиск на владу та Януковича, — каже директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов, 56 років. — Якщо говорити без політкоректності, вони хочуть, щоб українська опозиція представляла їхні інтереси в Україні. Ключове питання сьогодні для європейців — чи Росія змусить Україну вступити в Митний союз. А Тимошенко постає фігурою, яка зможе заважати Януковичу зближуватися з Євразією.

Ситуація в Євросоюзі тепер не блискуча. Наслідки кризи євровалюти визначити важко. ЄС навряд чи наважиться розширюватися далі країн колишньої Югославії. Тому виникає конструкція з трьох смуг. Перша — країни зони євро. Друга — європейські невдахи зі Східної та Південної Європи: Болгарія, Румунія тощо. Третя — держави, пов'язані з Європою політикою сусідства та Угодами про асоціацію — серед них і Україна.

З економічного погляду Україні вигідніше йти до Митного союзу, а з політичного — не зручно. Українській владі ризиковано опинитися під авторитарним російським режимом, майбутнє якого доволі хитке. Якщо економічна модернізація Росії провалиться, а на це схоже, Україна законсервує свою відсталість і програє. Так само не можна говорити, що єдиний вихід для України — європейська перспектива. ЄС нам ставить не такі умови членства, як іншим кандидатам. Ви можете уявити, щоб нам допомагали так, як Греції? За обох сценаріїв Україна втрачає.

Зараз ви читаєте новину «Європейці хочуть представляти свої інтереси через Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути