вівторок, 02 березня 2010 17:51

Європа висловлює обережний оптимізм щодо України

Перший закордонний візит президент Віктор Янукович здійснив до Брюсселя. На переговорах з керівництвом Євросоюзу порушував питання запровадження безвізового режиму між нашою державою і країнами ЄС, створення зони вільної торгівлі та підтримки України в подоланні наслідків економічної кризи.

— Візит Януковича підтвердив майже всі очікування, включно із тим, що йому важко буде спілкуватися, — коментує президент Центру європейських і трансатлантичних студій 46-річний Олексій Коломієць. — Але на мовних огріхах я б не акцентував. Тому лишається змиритися з цим і побачити мету візиту: сторони зондували ґрунт переговорів.

— Відзначу позитив: українська політика щодо ЄС і брюссельська щодо Києва змінюються кардинально, — продовжує. — Європа ще 2007-го дала зрозуміти, що євроінтеграційним курсом Українська держава не рухається. Тодішня Банкова цього не втямила. Тепер же Віктор Янукович отримав чіткий сигнал: чекати євроінтеграції — справа тривала і трудомістка. Для України важливо, чи вдасться президенту в найближчі півроку реалізувати бодай частину домовленостей? При цьому слід ураховувати, що Європа стрімко змінюється. Економічна ситуація в Греції загрожує стабільності решті країн, насамперед Іспанії. Ці процеси настільки небезпечні, що євроспільнота найближчим часом має дбати про елементарне виживання своїх громадян.

Економіка Єврозони не страждатиме від "газових воєн"

Європолітики сприйняли візит позитивно, додає експерт Німецької ради з питань зовнішньої політики 50-річний Олександр Рар:

— У них зникло побоювання, що новий український президент відійде від проєвропейського курсу і спробує тягнути Україну в Росію. Європолітиків досі лякала невизначеність української влади, внутрішнє політичне протистояння. Натомість з"явилося переконання, що Київ дотримуватиме рамкових угод, які регулюють схему постачання енергоносіїв до Європи, а економіка Єврозони не страждатиме від "газових воєн".

— Високого прогресу в стосунках очікувати зарано, — зазначає Рар. — Але Європа висловлює обережний оптимізм щодо України. Віктору Януковичу дали зрозуміти, що без реформування економіки та стабілізації політичного середовища питання безвізового режиму чи зони вільної торгівлі не вдасться вирішити.

Візит Януковича до Брюсселя тривав день. Глава Української держави зустрівся з президентом Європейського Союзу Германом Ван Ромпеєм, президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, президентом Європарламенту Єжи Бузеком і Верховним представником із питань зовнішньої політики ЄС Кетрін Ештон.

Зараз ви читаєте новину «Європа висловлює обережний оптимізм щодо України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути