Ексклюзиви
вівторок, 06 березня 2012 06:45

"Якщо тебе зґвалтували, отримуватимеш відшкодування"

Автор: фото з сайта www.mignews.com.ua
  Тетяна Монтян: ”Суми відкупних залишаться на тому ж рівні”
Тетяна Монтян: ”Суми відкупних залишаться на тому ж рівні”

Верховна Рада 9 лютого прийняла за основу проект Кримінально-процесуального кодексу. Законодавство міняють, щоб перерозподілити корупційні грошові потоки між міліцією, прокуратурою та судами, вважає юрист Тетяна Монтян, 40 років:

— Якщо глянути на кримінальну справу, то від неї виграють міліція та прокуратура, — пояснює. — Вони стоять перші в черзі. А судді часто опиняються не при ділах. Вони можуть отримати щось тільки від людей, які не змогли відкупитися на ранніх етапах кримінальної справи. Тому й затіяли реформу, щоб судді брали активну участь у розподілі грошей. Подивіться на майбутню процедуру — прокуратура працюватиме разом із судом.

Керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації президента Андрій Портнов сказав, що правоохоронці опиралися нормам нового КПК. Їм не подобається нова система збору доказів, змагальність у процесі, права адвокатів.

— Люди в погонах противляться, бо ці нововведення змусять їх ділитися грошенятами зі ще одним гравцем.

Портнов також зауважив, що в Україні відсутнє справедливе правосуддя, бо судді виносять усього 0,2 відсотка виправдувальних вироків.

— Ця цифра різко не зміниться. Плюс законопроекту — у потерпілих і звинувачених з'являється можливість домовитися в позасудовому порядку. Якщо тебе, скажімо, зґвалтували, то ти будеш отримувати відшкодування. А не чиновники, яким ґвалтівник несе хабар, щоб відмазали. Зараз нема сенсу домовлятися з потерпілим, бо потім усе одно доведеться домовлятися з міліцією.

Суми відкупних знизяться чи зростуть?

— Ціни залишаться на тому ж рівні. Суму визначає ринок, а не процесуальні речі. Люди віддадуть стільки, скільки можуть. Зараз у людей не особливо багато грошей, тому нема джерел для підвищення чи пониження такс.

Із процесу захисту усувають родичів — дозволені лише професійні адвокати. Це мінус законопроекту. Людина при грошах і так наймала професійних адвокатів. Якщо ж грошей нема, одна надія — на родичів. Тому, за нового кодексу, людей узагалі позбавлять захисту і гноїтимуть у тюрмі. Навіть мама не прийде з бутербродом і набором чистої білизни.

Новим КПК можна підірвати основу системної корупції?

— Ні, це не можливо. Корупція є наслідком неврегульованості майнових прав. Доки простіше вкрасти, ніж заробити, корупція не зникне, хоч з десяток кримінально-процесуальних кодексів прийми.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо тебе зґвалтували, отримуватимеш відшкодування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути