пʼятниця, 11 січня 2013 00:15

"Експорт зерна не додає грошей селянам"

Цьогоріч Україна може зібрати понад 50 млн т зернових культур, прогнозують у Мінагрополітики. Але особливих підстав для оптимізму немає, вважає експерт з аграрних питань 58-річний Володимир Чопенко.

— Торік експорт зріс до 20 мільйонів тонн, — каже. — Це означає, що країна перетворюється на сировинний придаток чужих економік. Паралельне зменшення поголів'я худоби тільки додає песимізму, бо говорить про хибний курс розвитку.

Але торік поголів'я зросло на 10 відсотків.

— З року в рік ситуація змінюється. Зберігається загальна тенденція на зменшення.

2012-го влада відновила дотації на велику рогату худобу, і поголів'я дещо збільшилося. А на цей рік про дотації нічого не кажуть. Люди знову ріжуть корів. По селах майже не лишилося громадських пасовищ. Це при тому, що 60-70 відсотків молока дають хазяї-приватники.

Який зв'язок між зерновими та худобою?

— Їх співвідношення — це показник прибутку із землі. Що більший прибуток — то більше поголів'я. І навпаки. Без скотарства ми не можемо мати прибутку просто з фуражу зерна. Якщо гектар дає 3 тисячі доларів на зерні, то з тваринництвом даватиме вдвічі більше.

Куди експортуємо зернові?

— Кукурудзу — до США, і міністр цьому радий. Американці переробляють її на етанол. Світ голодує, а ми даємо сировину для енергозабезпечення. Те саме з продажем ріпаку до Європи, хоча ця культура виснажує наші ґрунти.

Отже, немає причин радіти. Можемо продавати за кордон і 50, і 60 мільйонів тонн зернових, але це нічого не змінить у житті українського селянина.

Чому?

— У нас 6 мільйонів сільського населення, здебільшого пенсіонери. Вони бідують, навіть за скромними оцінками. Збільшення експорту грошей їм не додає. Зароблять великі фірми. А селянам навіть соціальні картки запровадити не хочуть, щоб хліб купували зі знижкою. Ми скотилися в тему агробізнесу і забули про живих людей. Хоч вони на своїх плечах витягли весь так званий агросектор. У 1990-х ці люди позбулися майже всього. І це значно важливіше за експорт.

Чого очікувати цього року?

— Хліб не дорожчатиме, для цього нема підстав. Гречки вдосталь. А от із цукром проблеми. Торік перестали існувати 10-15 цукрозаводів. Решта працюють в "унітаз" — на поточне споживання. Всіх цікавить експортне зерно, а не буряк. Матимемо цукор по 10-12 гривень за кіло.

Зараз ви читаєте новину «"Експорт зерна не додає грошей селянам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути