четвер, 30 червня 2011 00:30

Ефективними є тільки радикальні й одночасні реформи

Україна може значно просунутися на шляху до економічного зростання, якщо проведе швидкі реформи водночас на багатьох фронтах. Так уважає колишній міністр фінансів Польщі, професор Варшавської школи економіки Лєшек Бальцерович, який на початку 1990-х провів у Польщі непопулярні, але ефективні реформи.

— Для швидкого економічного зростання Україна має вдатися до реформ, які зменшили б нарощування витрат, не покритих доходами, — каже Лєшек Бальцерович. — Безумовно, має бути підвищення пенсійного віку. Також потрібна лібералізація ринку праці, створення рівних умов для бізнесу. Але доки в політиці переважають групи, зацікавлені не в реформах, а у преференціях для політично заангажованого бізнесу, країна не розвиватиметься як належить. На початку 1990-х ми не вичікували вдалого моменту для Польщі, бо кожен день затримки міг зашкодити країні. Вирішили починати з найболючіших речей — низькі ціни на їжу, на енергоносії, будь-який ціновий контроль із боку держави залишилися в минулому. Реформи супроводжувалися потужною інформаційною кампанією. Наприклад, ми випустили "чорну книгу" зайвих витрат держави, широко висвітлювали нашу діяльність у медіа.

Бальцерович зауважує, що зважився стати виконавцем польських реформ, не сподіваючись на визнання:

— Якщо ти не готовий до відповідальності, не приймай цього виклику. Якщо ж ти погодився, треба йти до кінця. Якщо провалиш реформи — це кінець політичної кар'єри. Але якщо реформи вдадуться — то реальний шанс для того, щоби повернутися в політику й отримати визнання.

Зараз ви читаєте новину «Ефективними є тільки радикальні й одночасні реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути