Ексклюзиви
вівторок, 24 березня 2009 18:28

Є найміцнішою валютою — норвезька крона

Експерти Гонконгівсько-Шанхайської банківської корпорації назвали норвезьку крону найкращою у світі валютою. На відміну від долара, євро, японської ієни і швейцарського франка, які поволі знецінюються, з торішньої осені крона росте. Припускають, що так триватиме рік-півтора.

Пояснюють це тим, що бюджет Норвегії є найбільшим серед європейських держав, які не входять до єврозони. Країна має інвестиційний фонд $350 млрд, створений із прибутків від продажу нафти. Крім цього, уряд найменше серед згаданих країн витрачає коштів на страхування ризиків. За прогнозами, промисловість Норвегії цього року скоротиться на 1,2%. Це мало порівняно з тими втратами, які зазнає більшість провідних світових економік.

— Справді, нині відбуваються істотні й непрогнозовані коливання валют, — зауважує директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський, 50 років. — Така реакція ринку в умовах світової економічної кризи. Але кошти зрештою вкладають не у валюти, а в кінцеві бізнес-проекти.

На думку експерта, коливання курсу створюють додаткові ризики для інвесторів. Але це не означає, що норвезька крона стане світовою валютою. Норвегія не має такої, як зокрема у Швейцарії, потужної банківської системи і великого досвіду управління капіталом.

Зараз ви читаєте новину «Є найміцнішою валютою — норвезька крона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути