вівторок, 24 квітня 2012 00:00

Двома обшуками уцінено всі українські інтернет-компанії

Автор: Малюнок: Володимир Казаневський
 

Працівники київської податкової міліції провели обшук в офісах і складах найбільшого інтернет-магазину країни Rozetka.ua. Проти директора компанії порушили кримінальну справу за фактом несплати ПДВ на 7,34 млн грн.

Співвласник "Розетки" Владислав Чечьоткін на сторінці у "Фейсбуці" написав, що в нальоті на підприємство брало участь 150 осіб, керували операцією люди на джипах "Хамер". Робота сайту призупинилась на два дні. Стільки ж не працювали й 24 підприємства, які через сайт "Розетки" продають свої товари. На роботу не вийшли три тисячі людей.

Також податкова тимчасово блокувала роботу другого найбільшого інтернет-магазину — Sokol.ua. Зараз компанія вже відновила роботу.

— Не думаю, що це цілеспрямована політика щодо пошуку тих, хто ухиляється від податків. Не вірю, що міліція чи податкова стала раптово займатися своєю роботою, — каже 26-річний Артур Оруджалієв, головний редактор спеціалізованого онлайн-видання про інтернет-бізнес AIN.ua. — Податкова прийшла не в "Розетку", а в компанію, яка зберігає її сервери. Вона взагалі не має стосунку до сплати чи несплати податків. Податківці кажуть, що сервери не чіпали, керівництво "Розетки" стверджує протилежне. Хтось із них бреше. І я думаю, що брешуть у податковій.

Зрозуміти мотиви податківців складно. Ніякої перевірки вони так і не провели, бо огляд сервера з даними ззовні не є перевіркою. Його треба принаймні підключити до мережі й проаналізувати дані. А тут просто подивились на шматок заліза. Це дурниця.

Цими діями податкова знизила вартість усіх українських інтернет-компаній. Тепер основна їх проблема в тому, що в будь-який момент у будь-яку компанію можуть так само прийти, почати перевіряти, заважати працювати. Не застрахований ніхто, а паралізувати роботу інтернет-крамниці досить легко.

Обшук найбільших інтернет-магазинів обіцяє для індустрії масу проблем, це факт. Вирішити які можна лише одним способом — грошима, як і всі подібні проблеми в Україні. Хто платить, у того все буде добре. Через це інтернет-компанії по можливості перебиратимуться за кордон. Звичайно, ті, що потребують фізичної присутності тут, повністю перенести бізнес не зможуть. Але всі онлайн-сервіси працюватимуть з-за кордону. Відповідно, не матимуть працівників із України. Так країна не отримає жодних податків з їх прибутків.

Зараз ви читаєте новину «Двома обшуками уцінено всі українські інтернет-компанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути