вівторок, 24 липня 2012 05:00

Документи подають на діаметрально протилежні спеціальності

 

Найбільше заяв від вступників отримали Київський університет Шевченка, Київський політех та Національний авіаційний університет, повідомляє Міністерство освіти й науки. Вступна кампанія розпочалася 2 липня і триватиме до 31-го.

— Рекламі університету в газеті чи по радіо довіряють тільки 10 відсотків абітурієнтів, — розповідає перший проректор столичного Педагогічного університету ім. Драгоманова Володимир Бех, 61 рік. — 70 відсотків — покладаються на спілкування з успішними випускниками і студентами. Саме соціальний статус і авторитет випускників створює імідж вузу. Університет Шевченка — це елітний навчальний заклад. Це МГУ, Оксфорд. КПІ — мало не єдиний вуз, який обслуговував науково-технічний прогрес. Там сформувалися особливі спеціальності. І коли діти мріють про космос, авіацію, нанотехнології — мріють про КПІ. Деякі університети, визнані найкращими, не мають такої популярності серед абітурієнтів. Це тому, що вони мають дуже високі вимоги до вступників, тобто ставлять "фільтр" на вході. Наприклад Києво-Могилянська академія висуває жорсткі вимоги щодо знання англійської. І це правильно. До них ідуть ті, хто впевнений у своїх силах. Бо навчатися англійською дуже складно.

Проблема в тому, що абітурієнти подають документи на такі різні спеціальності, які навіть близько не стоять. Наприклад, психологія і технічні науки. Це означає, що школа сьогодні не допрацьовує професійну орієнтацію учнів. При цьому люди не готуються вступати на певний факультет, а подають документи абикуди.

На престижні спеціальності серед випускників шкіл конкурс сягає більше як 70 осіб на місце. А от конкурс серед тих, хто хоче продовжувати навчання після професійного коледжу й училища, — два-три особи на місце. Тому закликаю користуватися можливістю вступати в університети, отримавши ступінь молодшого спеціаліста.

Зараз ви читаєте новину «Документи подають на діаметрально протилежні спеціальності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути