вівторок, 24 травня 2011 09:37

Доходи білорусів упали на 40 відсотків

Буквально за два-три тижні доходи білорусів у доларовому вираженні упали на 40%. Це сталося після того, як Нацбанк відпустив курс білоруського рубля. Вищою середньою зарплатою, ніж в Україні, влада Білорусі вже не може похвалитися. Національний статистичний комітет повідомляє, що у промисловості зарплатня становить 1,537 млн руб. Це $310 проти $317 у руках українця. Падіння в березні становило $190.

Усе це відбулося на тлі різкого подорожчання харчів і послуг. Зростання споживчих цін із початку року на майже 15% більше ніж утричі випередило офіційні показники інфляції в Україні. Свіжа білоруська статистика цін не обіцяє хороших новин. Фактично весь імпорт, соціально значимі крупи, соняшникова олія, чай, кава, консерви подорожчали у травні в півтора-два рази. Підскочили ціни і на вітчизняні харчі. Білоруський прем'єр-міністр Михайло М'ясникович заявляє, що об'єктивні інфляційні процеси повинне компенсувати зростання доходів населення. Аналітики розтлумачують ці слова по-своєму: уряд іще активніше експлуатуватиме друкарський верстат. Тому нові гроші ще сильніше розігріють інфляцію.

Теперішню ситуацію в білоруській економіці порівнюють із тим, що Україна пережила в 2008–2009 роках. Із тією різницею, що девальвація гривні, падіння бюджетних доходів і зростання безробіття в Україні відбувалося на тлі світової фінансової кризи. А Білорусь сьогодні переживає власну кризу. Усе частіше в країні лунають думки про необхідність реформувати витратну економічну модель. Проте президент Олександр Лукашенко стоїть на своєму.

– Останнім часом нам усе частіше підкидають ідеї у зв'язку з цими фінансовими негараздами, мовляв, потрібні реформи, – каже він під час відвідин одного з сільгосппідприємств у Могильовській області. – А які вони пропонують реформи? Вони нам пропонують реформи на руйнування.

Влада Білорусі чекає на $6 млрд фінансової допомоги від Росії. Москва, судячи з останнього візиту прем'єра Володимира Путіна в Мінськ, готова підтримати сусіда. Але тільки за умови приватизації найбільших білоруських підприємств на вигідних для російського бізнесу умовах. Першими в списку "на продаж" Мінський автомобільний завод і повний контроль за газотранспортною системою "Белтрансгаз".

Зараз ви читаєте новину «Доходи білорусів упали на 40 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути