Ексклюзиви
пʼятниця, 12 квітня 2013 00:45

"До війни залишився тільки крок"

Автор: фото: REUTERS
  Японський солдат стоїть біля зенітно-ракетного комплексу ”Петріот”. Токіо, 9 квітня, 2013 рік
Японський солдат стоїть біля зенітно-ракетного комплексу ”Петріот”. Токіо, 9 квітня, 2013 рік

Відносини між Північною та Південною Кореєю загострилися. Північ збирається провести чергове ядерне випробування й розпочати військові дії. Причина — навчання американських військових у Південній Кореї. США, Південна Корея та Японія вже приготувалися до можливого конфлікту.

— Ймовірність початку війни збільшується, — каже 40-річний Віктор Кіктенко, завідувач відділу Далекого Сходу Інституту сходознавства імені Агатангела Кримського НАНУ. — Це зовсім не блеф Північної Кореї. Військові підтягують ракети, виводять війська на позиції. Отже, і північні корейці, і американці, і японці вже все зробили. До війни залишився тільки крок.

Причини конфлікту — усередині Північної Кореї. Там недавно прийшов новий молодий лідер — Кім Чен Ин, який замінив Кім Чен Іра (керував з 1994 до 2011 року. — "ГПУ"). І хоча це тоталітарна країна, політика там має свою логіку. Коли з'являється хтось новий, то для корейців він особа з неба, має інакше походження, ніж усі люди. І Кім Чен Ин має продемонструвати народові, що справді такий. Навіть не реально, а символічно. Бо ще від Кім Ір Сена (керував з 1948 до 1994 року. — "ГПУ"). Північна Корея намагається довести свою важливість — це мала, бідна країна, де нічого немає, крім великої армії та сильних колективних комплексів.

Випадок може змінити все. Зброю приготували, у когось не витримають нерви і піде лавиною на сусідів — Росію, Китай, Японію, Південну Корею, США. Північнокорейців ніхто не може втримати. Китай уже давно впливу на них не має. Зараз Пекін переляканий. Більше стежить, щоб це не торкнулося його власної території.

Деякі експерти кажуть, що нова корейська війна позитивно вплине на світову економіку. Це безглуздо. Такий конфлікт одразу перетвориться на ядерний. Це буде загроза всьому світу. Тому, сподіваюся, до ядерної війни не дійде.

Зараз ви читаєте новину «"До війни залишився тільки крок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути