Ексклюзиви
четвер, 20 вересня 2007 17:02

"До Верховної Ради проходять тільки три сили"

  Юлія Тимошенко: ”Більшості населення взагалі незрозуміло, що це таке — НАТО”
Юлія Тимошенко: ”Більшості населення взагалі незрозуміло, що це таке — НАТО”

Лідерка БЮТу Юлія Тимошенко, 46 років, запевняє, що широкої коаліції за участю її блоку не буде, й порівнює Олега Тягнибока з Романом Козаком та Дмитром Корчинським.


На який результат розраховує на цих виборах БЮТ?

— Ми поставили собі завдання: отримати не менше 39% голосів. Це дасть нашій фракції 226 мандатів, тобто просту більшість у парламенті. І стане абсолютною гарантією убезпечення від широкої коаліції та інших антиприродних утворень. При цьому ми не прагнемо цілком монополізувати законодавчий процес та виконавчу владу. За чинною угодою між БЮТом і "Нашою Україною — Народною самообороною" нашим колегам дістанеться половина посад в уряді та в парламентських комітетах.

Ви закликали виборців не голосувати за партії, що не мають шансів пройти до парламенту, або ж їхні шанси надто сумнівні. Чи бачите серед таких проекти, спрямовані на відтягнення голосів від БЮТу?

— Нам шкода людей, які голосують за дрібні, кишенькові партії. Бо в результаті їхні голоси все одно дістануться тим, хто пройде до парламенту. А сьогодні за всіма соціологічними опитуваннями проходять тільки три сили — наш блок, НУ-НС і Партія регіонів. Інші — статисти.

Сьогодні наші опоненти розкручують різноманітні технічні проекти. Є, наприклад, така собі маргінальна партія "Свобода" на чолі з Олегом Тягнибоком. Він — майже "рідний брат" Романа Козака. Того самого, який 2004 року говорив з усіх екранів: "Вікторе Андрійовичу, ваша жінка — американка..." та близький "родич" Дмитра Корчинського. Словом, штатний провокатор. Зрозуміло, що жодна "Свобода" до парламенту не потрапить. Це — технічний проект Партії регіонів, щоб відщепнути у демократичних сил бодай кілька голосів. Хочу попередити виборців, щоб не піддавалися маніпуляціям із боку різних "тягнибоків". На цих виборах відбудеться рішучий двобій між європейським вибором і тоталітарним реваншем, між силами демократії та мафією. Різниця у результаті може дорівнювати лише кільком тисячам голосів. Тому змарнувати, втратити бодай кілька було б неприпустимо. Кожен голос, відданий за подібну "свободу", — це голос за Януковича.

Усі політичні сили, включаючи й вашу, будують свою кампанію на соціальних гаслах, обіцянках. Чому не говорите про вступ до НАТО, мовне питання та інші стратегічно важливі для майбутнього України речі?

— Питання вступу України до НАТО — це не перше, не друге й навіть не десяте питання порядку денного для країни. Більшості населення взагалі незрозуміло, що це таке. Що НАТО, що СНІД, що ОПЕК — одне й те ж. Треба провести відповідну просвітницьку роботу, розказати людям про колективні системи безпеки в світі, і вже потім приймати рішення. Щодо мови, то наша позиція тверда й однозначна: українська — це єдина державна мова. Без варіантів. Нашим опонентам ми кажемо: бажаєте двомовності — вивчіть українську.

Чи чітко дотримується НУ-НС домовленостей із БЮТом щодо відмови від взаємних поборювань під час нинішньої виборчої кампанії?

— Ми дотримуємося. Цілком і абсолютно. Наші колеги інколи дозволяють собі порушити "конвенцію". Нещодавно Юрій Костенко виступав у регіонах з критикою нашого блоку. Ми попередили наших партнерів, щоб вони самі приборкали надто язикатих своїх представників. Не можна дозволити, щоб дрібні нікчемні політики розколювали демократичні сили. Не треба демократам уже вкотре наступати на одні й ті ж граблі.

Нашим опонентам ми кажемо: бажаєте двомовності — вивчіть українську

Якщо за результатами виборів БЮТ і НУ-НС отримають можливість сформувати коаліцію, чи можливо, що за певних обставин ви можете відмовитися від права посісти посаду прем"єр-міністра? Скажімо, бути не прем"єром, а головою Верховної Ради?

— Я хочу, щоб у мене була можливість навести в країні лад. Таку можливість дає посада прем"єр-міністра. Але для мене це не самоціль. Повірте, аби для мене прем"єрське крісло було вищою цінністю, я вже була б прем"єром років зо п"ять. Ми не йдемо на сумнівні компроміси й не міняємо наших принципів на посади. Я отримаю посаду прем"єр-міністра лише разом із принципами, поступатися якими не хочу й не буду.

Раїса Богатирьова нещодавно заявила, що БЮТ і НУ-НС уже ведуть із Партією регіонів переговори про можливе створення коаліції. Чи відповідає це дійсності щодо вашої політичної сили?

— У страху великі очі. Нашим опонентам вічно щось ввижається: то наколоті валянки, то отруєні апельсини. Василеві Кисельову нещодавно в Криму привидівся Кашпіровський у "бютівській" агітаційній палатці. Ми не ведемо жодних переговорів із Партією регіонів і ніколи не будемо їх вести. Але щодня отримуємо сигнали про переговори між НУ-НС та Партією регіонів. Та я не хочу вірити, що демократи знову повторять ті самі помилки й підуть у обійми до мафії. Принаймні ми точно не підемо. Ще раз повторю: єдина гарантія від широкої коаліції — це 226 мандатів фракції БЮТ у парламенті шостого скликання.

Чи можлива участь БЮТу в широкій коаліції разом із Партією регіонів та "Нашою Україною — Народною самообороною" за певних умов: наприклад, за відмови Януковича від прем"єрського крісла?

— Ні. За жодних обставин.

Якщо за результатами дострокових виборів ви обіймете посаду прем"єр-міністра, чи балотуватиметеся на наступних президентських виборах?

— В Україні так стрімко розвивається політична ситуація, що інколи не знаєш, що буде за тиждень, не кажучи вже про два роки. Зараз нам треба зосередитися на конкретних реформах, на наведенні ладу в державі, на виконанні програми стратегічного розвитку "Український прорив". Це саме ті завдання, які будуть виконані новим прем"єр-міністром та його кабінетом.

Часом можна почути, що Юрій Луценко розкручується як конкурент вам на наступних президентських виборах. Як би ви могли це прокоментувати?

— Політичні баталії мені чимось нагадують словесну перепалку боксерів перед боєм. Виходить людина перед камери й заявляє: "Я змушу свого суперника з"їсти власні вуха". Це — частина шоу. Українську політику треба трохи спустити із захмарних вершин шоу-бізнесу до інтересів людей. Хай кожен "розкручується" як хоче. Настане 2009 рік — будемо визначатися.

Ініційованого БЮТом референдуму щодо зміни Конституції разом із парламентськими виборами не буде. Чи будете добиватися його проведення, а відповідно збільшення повноважень президента й після виборів — особливо в разі, якщо будете прем"єром?

— Ми вже зібрали понад три мільйона підписів. На повній швидкості йдемо до референдуму. І я вам гарантую, що Всеукраїнський конституційний референдум буде проведено неодмінно.

Зараз ви читаєте новину «"До Верховної Ради проходять тільки три сили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути