вівторок, 31 липня 2012 00:15

"Для Росії питання Чорноморського флоту суто економічне і корупційне"

— ВМС України визнає за старшого брата Чорноморський флот Російської Федерації, який юридично перебуває в нас у гостях, — каже експерт Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, 40 років.

У неділю в Севастополі спільно відсвяткували День флоту України та День Чорноморського флоту Російської Федерації. Дата святкування, остання неділя липня, встановлена указом президента Віктора Януковича. У попередні роки українські військово-морські сили відзначали своє свято першої неділі липня, згідно з указом попереднього президента Віктора Ющенка.

Що стоїть за спільним святкуванням Дня флоту?

— Віктор Янукович розраховує на зустрічні кроки з боку Росії. Наприклад, зниження ціни на газ для України. Також перед виборами хоче продемонструвати своєму електорату товариські відносини між країнами. Та попри фактичну здачу Криму російському флоту, попри всі спільні військові навчання, святкування, поступок із боку росіян нема. Вони кажуть: "Дякуємо. Але далі розмовлятимемо на наших умовах".

Яка практична вигода для обох флотів від інтеграції?

— Які спільні завдання можуть виконувати обидва флоти? Рятувальні або боротьба з терористами? Рятувальні служби ми вже маємо. Терористів у Чорному морі ми й не бачили. Могли б виконувати спільні військові завдання, однак Україна позаблокова держава.

Що отримає від цього Росія?

— Для Росії питання Чорноморського флоту суто економічне і корупційне. Флот сусідів тримає за собою величезні території об'єктів берегової інфраструктури, батарей, підрозділів протиповітряної оборони. Насправді флоту достатньо й 20 відсотків того, що є. Решту росіяни здають у суборенду комерційним структурам. Це мільйонні доходи, які йдуть у Москву.

Який стан українського флоту?

— Держава не виділяє на нього необхідних коштів. Торік ми мали 93 відсотки кораблів, не придатних для виконання бойових завдань. Тепер обіцяють 15 суден бодай відремонтувати. За таких умов нам російський Чорноморський флот допомагає. Наприклад, у підготовці екіпажу нашого підводного човна "Запоріжжя".

Що кажуть про призначеного 27 липня нового керівника Військово-морських сил України — Юрія Ільїна?

— Добре, що це людина з ВМС. Відгуки людей, які з ним працювали, позитивні. Важливо, які в нього складуться стосунки з Міністром оборони Саламатіном, який ніколи не проходив служби.

Керівник ЧФ Росії Олександр Федотенков заявив, що російська сторона планує збільшити бойовий потенціал флоту в Севастополі. Навіщо?

— Це означає, що кораблі, які йтимуть на заміну старим, будуть потужніші, матимуть кращу бойову спроможність. Навіщо? Хіба що Росія планує з кимось воювати з території України.

Зараз ви читаєте новину «"Для Росії питання Чорноморського флоту суто економічне і корупційне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути