Ексклюзиви
четвер, 07 жовтня 2010 06:00

Для заохочення експорту треба знизити курс гривні

 
За перші сім місяців Україна закупила товарів на $3,5 млрд більше, ніж продала за кордон. Нацбанк може покрити цю різницю за рахунок резервів, однак надовго золотовалютних запасів не вистачить, каже економічний експерт Борис Кушнірук, 44 роки: - Величезні витрати на енергоносії через високі ціни на газ - це одна з ключових статей, яка формує негативне сальдо. У нас значно зріс товарообіг з Росією. Але це досягли за рахунок російського імпорту, переважно енергоносіїв. До того ж наш експорт дуже залежить від коливань на світових ринках. На ринку металургії і хімії ситуація нестабільна. Улітку попит традиційно падає, а восени зростає, а потім знову змінюється хвилею падіння. А через менший урожай упав експорт зернових.

Виправити ситуацію можна, але на зростання ефективності національної економіки потрібно кілька років. На цей час варто трохи понизити курс гривні до іноземних валют, щоб зробити імпорт менш вигідним і стимулювати експорт. Правда, через це першими постраждають прості громадяни, особливо ті, які мають валютні кредити.

"Регіонали" мали би бути найбільше зацікавлені у зниженні курсу гривні. Але вони на це не наважуються, тому Україна матиме проблеми з торговельним балансом ще кілька років. Зараз від'ємне сальдо не критичне для бюджету, але з часом це може становити велику загрозу для країни.

Внутрішній ринок продукції аграрного сектору досить розвинутий - є виробництво і споживання. Тому певне зростання імпорту не становить небезпеки.

Слід ще взяти до уваги, що митниця намагається збільшити обсяг надходжень до бюджету, тому суттєво піднімає вартість розмитнення продукції. Тому імпорт зростає у грошовому вираженні. Фізичні ж його обсяги можуть бути такими, як і торік.

Зараз ви читаєте новину «Для заохочення експорту треба знизити курс гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути