середа, 28 серпня 2013 05:15

Діти соромляться говорити іноземною мовою

Діти соромляться говорити іноземною мовою

Українським школярам із п'ятого класу надали можливість обрати для вивчення другу іноземну мову. Майже 52% зупинилися на німецькій. Російській — 23%, французькій — 14%, польській — 1,6%, іспанській — 1,2%.

— Підтримую вивчення різних мов з якомога меншого віку. Так дитина засвоює світ різнобарвним, опановує різні способи мислення, — каже директор приватної школи "Афіни" Олексій Греков, 51 рік. — Оскільки українці зазвичай знають дві мови — українську та російську, це формує багатовимірне мовне відчуття. Наприклад, у Польщі українці здогадуються значення польських слів, виводять закономірності третьої мови, засвоюють їх. Росіяни з однією мовою навіть не намагаються цього зробити.

Успіх нововведення Міносвіти залежатиме від директорів шкіл, завучів та викладачів. Ініціатива може бути погано реалізована, якщо чиновники заважатимуть учителям шукати сучасні підходи.

Найкраще вивчати мову, перебуваючи в мовному середовищі. Школи цього не забезпечать. Можна ставити менш складну задачу: навчити дітей розуміти мову і спілкування нею. Але, як показує практика, у школах зазвичай роблять акцент на граматику, синтаксис. Це — профанація. Знати правила і вміти говорити — дві різні навички. Вони одна одній не допомагають, а часто заважають. Дитину насварять за неправильну вимову, вона потім соромиться нею говорити, щоб не показатися невдахою. В цьому сенсі людині, яка не знає мову, простіше порозумітися з іноземцем, бо намагається залучити міміку, жести.

Сучасні діти дуже практичні. Вибирають німецьку, бо країна асоціюється з якістю, фаховістю, сучасним стилем життя, заможністю. Російську спеціально вчити не надто хочуть, бо й так можуть нею спілкуватися. Французька сприймається як мова культури.

Зараз ви читаєте новину «Діти соромляться говорити іноземною мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути