Ексклюзиви
вівторок, 26 липня 2011 06:00

Діти перестали бути найбільшою цінністю

Майже всі школярі Васильківсього району на Київщині у віці 14–16 років вживають спиртне. Уперше пробують алкоголь 12-річними. На це вказують результати анонімного опитування, що провела обласна держадміністрація.

— В інших регіонах ситуація не набагато відрізняється, — каже провідний науковий співробітник Інституту психології ім. Костюка Наталя Бастун, 62 роки. — Головною причиною алкоголізму підлітка є його мікросоціальне оточення — сім'я, друзі, родичі. Вони формують традиції та звички щодо вживання міцних напоїв.

Алкогольні напої та цигарки діти сприймають як атрибути дорослості. Напиватися при дитині чи подати чарку 15-річному для наших дідів було табу. Зараз це вважають нормальним явищем. Але атрибути дорослості можна змінити. Наприклад, у Великій Британії підлітки стали менше курити, коли з'явилися мобільні телефони. Бо мобілка виявилася престижнішим атрибутом дорослої людини, ніж цигарка.

Для нинішніх батьків діти вже не на першому місці серед цінностей. Чимало підлітків скаржаться, що батьки до них байдужі. Так, вони зайняті, але часто не непосильною працею, а розвагами, хобі, вечірками, особистим життям. Почуття самотності сприяє підлітковим депресіям. Вони гасять їх алкоголем.

Іще однією причиною поширення алкоголю серед підлітків є різноманіття слабоалкогольних напоїв. Вони призвичаюють молодий організм до міцніших напоїв, зокрема горілки. Також завдяки західним фірмам у країні форсовано рекламують пиво. На біґбордах розміщують фото молодих людей з келихами. Це впливає на психіку підлітка.

Зараз ви читаєте новину «Діти перестали бути найбільшою цінністю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути