Ексклюзиви
вівторок, 13 серпня 2013 00:15

Дипломом хочуть компенсувати недбалість і лінь

З часів мого навчання існують два міфи про освіту. Перший — достатньо отримати диплом, і з'явиться крута посада. Й хоч це повний абсурд та самообман, але чомусь живучий.

Другий міф — протилежний. Кажуть: "Диплом — нісенітниця. Ось я вчився, вчився, а толку? Мій однокурсник не встиг закінчити університет, відразу став заступником на фірмі свого батька".

Дуже добре і правильно, коли батьки змогли оплатити навчання дітям у тому навчальному закладі, який потрібно, а не в тому, куди зарахували. Добре, що батьки можуть дозволити утримувати дітей на схилі дорослого життя. У свою чергу діти повинні максимально використовувати матеріальні та кар'єрні можливості батьків, щоб знайти свій шлях у житті, який приведе до успіху. Якщо для цього потрібна хороша освіта — вчися. Якщо ні, починай роботу без освіти. Бо освіта заради освіти — непотріб. Так у всьому світі.

Часто зустрічаю людей, які не знають цих істин чи не хочуть про них задумуватися. Самі нічого не добилися. Та чомусь упевнені, що диплом про вищу освіту для дітей має компенсувати їхню недбалість і лінощі. Їм здається, що досить "засунути своє чадо" в будь-яку навчальну "шарашку" й мета досягнута.

Молода людина повинна розуміти, що їй доведеться прокладати життєвий шлях не просто з низького старту, а від рівня "нижче плінтуса". Усе залежатиме від неї. Можна, зціпивши зуби, відвойовувати своє місце під сонцем. Якщо для цього потрібні хороші знання — здобувати їх. Обігнати на повороті обласканих впливовими татусями однолітків. Або нічого толком не робити — ні кар'єри, ні бізнесу. Зате постійно скаржитися на погану освіту, нещасливу долю, продажних політиків чи злочинців-олігархів — як нарікають багато хто з їхніх батьків.

Шкода, що молоді не пояснюють: диплом — це тільки крок на шляху соціальної реалізації. Іноді потрібний, а часом — ні. Бо все залежить від людини. Не диплом дозволяє людині стати заможною, а вміння його використовувати. Інакше, це справді непотрібна корочка.

Зараз ви читаєте новину «Дипломом хочуть компенсувати недбалість і лінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути