середа, 10 січня 2018 07:35

"Дешевий українець порозумнішав, або помер чи втік"

"Дешевий українець порозумнішав, або помер чи втік"
Українці мають можливість взагалі не працювати й вимагати від держави соціальної допомоги. Фото: Depositphotos

— Пропонуємо людям роботу, а вони відмовляються офіційно працювати на заводі. І це при тому, що середня зарплата буде 7,1 тисячі гривень. Бояться втратити субсидію чи іншу соціальну допомогу. Прямо кажуть, що їм вигідніше сидіти вдома, — говорить міський голова Немирова на Вінниччині 53-річний Віктор Качур.

Незабаром там запрацює завод японської компанії "Фуджікура". Підприємство виготовлятиме електропроводку для автомобілів "Ауді A8" і "Фольксваґен Гольф". Мають набрати близько 2 тис. працівників. Робити готові 400 осіб. Усі вони — жителі Немирівського району та Вінниці. В обласному центрі середня зарплата становить 7,3 тис. грн, за даними сайта пошуку роботи Work.ua.

— Днями особисто видзвонював багатодітного батька, — продовжує Віктор Качур. — А він каже, що йому невигідно офіційно працювати, бо не отримуватиме соціальну допомогу. Потім ще й доведеться в повній мірі платити за газ, світло. Таких людей — море.

"Це — наочний приклад наслідків популістської некомпетентної соціальної політики, — коментує у "Фейсбуку" економіст Борис Кушнірук, 51 рік. — Допомагати влада зобов'язана винятково тим, хто не може сам працювати: особам похилого віку, інвалідам першої та другої групи, малозабезпеченим багатодітним сім'ям. А за нинішньої соціальної політики справді працювати невигідно.

З іншого боку, цей приклад демонструє, що іноземний бізнес потрапляє у пастку міфу про дешеву робочу силу в Україні. У людей є можливість взагалі не працювати й вимагати від держави соціальної допомоги. Або поїхати на заробітки в іншу країну. Щоб великий бізнес почав інвестувати в переробну галузь України, необхідно мінімізувати податки на прибуток і оплату праці. Крім того, мають з'явитися доступні кредити".

"Дешевий українець порозумнішав, або помер чи втік. Це і є добра новина для віт­чизняного бізнесу і влади на 2018 рік, — пише у "Фейсбуку" 40-річний Юрій Романенко з "Українського інституту майбутнього". — Люди навчилися рахувати. Невигідно працювати офіційно за 7 тисяч гривень і при цьому платити за всіма рахунками без пільг".

Зараз ви читаєте новину «"Дешевий українець порозумнішав, або помер чи втік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути