вівторок, 05 квітня 2011 06:00

Держрезерв має достатньо борошна, м'яса і консервів для армії

Заступника міністра економіки Олександра Сухомлина відсторонили від виконання обов'язків. Чиновник погодив закупівлю харчування для військовослужбовців на другий квартал без проведення конкурсу.

Уряд скасував це рішення і доручив Міністерству оборони організувати закупівлю на конкурсних умовах.

—  Якщо державну закупівлю хотіли провести без тендера лише в одного учасника торгів, то це явне зловживання і, можливо, корупційні дії, — коментує урядове рішення колишній начальник Генштабу Збройних сил, генерал-полковник Анатолій Лопата, 71 рік. — Але є й інша, кричуща проблема: Міноборони не провело вчасно тендер з життєвоважливого питання. Людину, яка залишила солдатів без продовольства, треба поставити у відповідність до займаної посади.

Норми харчування українського солдата зараз такі самі, які були в радянські часи. Проте важлива не кількість продуктів, які можна закупити за 40 чи 60 гривень, а якість цих харчів. Людина у війську має отримати необхідні 2800–3000 кілокалорій із м'яса, хліба, круп, овочів і так далі, щоби бути адекватним виконавцем своїх функцій.

Ціни зросли, й уряд може переглянути бюджетні видатки на харчування армійців. Але це не вирішить проблем. Грошей можна докинути багато, але де відповідь на запитання: на що саме? Адже пайки у війську є різні. Скажімо, пайок мотострілка чи танкіста не може відповідати пайку матроса корабля чи розвідника, не кажучи вже про льотчиків. Уряд добре знає, що в держрезерві має достатньо борошна, м'яса і консервів.

621

На стільки мільйонів гривень Міністерство оборони хоче закупити послуг із харчування особового складу військових частин у стаціонарних і польових умовах та годування штатних тварин у другому кварталі року. Максимальна ціна солдатського пайка, за умовами тендеру, мала би скласти 32,6 грн на добу, вказано у "Віснику державних закупівель". Проте екс-міністр оборони Анатолій Гриценко підрахував, що номінальна вартість становитиме 42 грн, а держбюджету це коштуватиме додаткових 213 млн грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Держрезерв має достатньо борошна, м'яса і консервів для армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути